Antena Meniu Search
x

Ce înseamnă când cântă cucuveaua. Superstiţii din tradiţia populară

Cucuveaua este o pasăre nocturnă, dar este una dintre puţinele bufniţe care pot fi întâlnite şi pe timp de zi. Are ochii galbeni, strălucitori, sprâncenele albe şi este considerată de mulţi oameni ca fiind un adevărat prevestitor al morţii.

Superstiţii legate de cucuvea, în tradiţia populară
Cucuveaua prevesteşte necaz şi moarte în tradiţia populară - Unsplash

Cucuveaua este o pasăre nocturnă, dar este una dintre puţinele bufniţe care pot fi întâlnite şi pe timp de zi. Are ochii galbeni, strălucitori, sprâncenele albe şi este considerată de mulţi oameni ca fiind un adevărat prevestitor al morţii.

Cucuveaua a fost şi rămâne, în cultura populară, una din prevestitoarele morţii în diferite culturi ale lumii. Mulţi oameni au fost înspăimântaţi de-a lungul timpului de păsările de noapte, fiind considerate macabre, de groază, mai ales prin prisma aspectului lor sobru.

Ţăranii obişnuiau în urmă cu multă vreme, chiar să omoare astfel de păsări, considerând că vor dubla relele din viaţa lor şi încercau să le îndepărteze de case şi gospodării. 

Cucuveaua prevesteşte moartea

În tradiţia populară se spune că atunci când o cucuvea cântă pe casă sau în apropierea ei, prevesteşte necaz mare, boală şi probleme grave în familie. De asemenea, dacă o cucuvea este auzită cântând în mijlocul zilei este semn rău, de moarte.

O altă superstiţie este atunci când cucuveaua cântă pe casă sau în apropeirea unei case în care cineva a murit. Acest fapt ar însemna că cel răposat va lua alături pe cineva în ceruri şi va atrage din nou moartea. Acelaşi lucru se crede şi despre momentul în care o bufniţă apare în faţa geamului, cântând.

Cucuveaua poate prevesti şi naşterea

O legendă din străbuni spune că pasărea ar fi de fapt întruchiparea unei femei nefericite, chinuite de propriul soţ, iar cântecul său nocturn reprezintă jalea, plânsul femeii către Dumnezeu pentru a o scăpa de durere, iar pentru că a primit îndurare, a fost preschimbată în cucuvea. Apariţia ei în preajma caselor reprezintă dorinţa ei de a se întoarce acasă, la familie, copii şi de a duce o viaţă normală, fericită.

De asemenea, dacă este văzută în apropeirea unei case sau dacă se aude cântând pe o casă, cucuveaua ar reprezenta un semn bun, aducător de fericire, iar cei care locuiesc acolo vor avea parte de o împlinire. Naşterea unui copil reprezintă în acest caz împlinirea unei case, a unei familii.

Alte superstiţii legate de cucuvea

  • Dacă vezi o cucuvea ziua, înseamnă că vei avea ghinion
  • Dacă visezi o cucuvea, înseamnă că vei avea parte de o situaţie dificilă în viaţă, din care vei avea de pierdut
  • Dacă auzi noaptea bufniţe sau cucuvele, va muri cineva sau se vor întâmpla nenorociri

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri sociale » Ce înseamnă când cântă cucuveaua. Superstiţii din tradiţia populară