Antena Meniu Search
x

Ce înseamnă operator CNC. Meseria e tot mai căutată, bine plătită şi nu necesită studii superioare

Una dintre cele mai căutate meserii din lume, la ora actuală, este operator CNC, iar pentru un astfel de loc de muncă ar putea aplica inclusiv sutele de mii de şomeri din România.

de Redactia Observator

la 22.11.2023, 09:03

Se caută tot mai mulţi operatori CNC în România şi în alte state din Europa
Se caută tot mai mulţi operatori CNC în România şi în alte state din Europa - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Joburile ca operator CNC sunt tot mai căutate în România şi în alte state din întreaga Europă.

Sute de mii de români sunt, în continuare, fără un loc de muncă stabil. Se caută diferite soluţii pentru aceştia, însă o variantă demnă de luat în seamă ar fi ca aceştia să devină operatori CNC.

Vorbim despre un loc de muncă care ar putea aduce oamenilor venituri consistente, fără a fi necesară, în prealabil, îndeplinirea unui număr mare de condiţii sau obligaţii.

Ce înseamnă operator CNC. Fişa postului

Concret, operator CNC înseamnă operatorul care se ocupă cu utilizarea maşinilor cu comandă numerică. Vorbim despre dispozitive utilizate în special în industrie şi care realizează operaţiuni precum frezare, cepuire, strunjire, etc.

Pe acelaşi subiect

Conform thestudent.ro, "CNC-urile sunt sistemele cu comandă numerică computerizată care permit operarea mașinilor unelte prin dispozitive electronice". Utilizarea unor astfel de maşini unelte înseamnă capacitate de lucru mult mai mare şi timp de execuţie mai scurt, iar un operator CNC trebuie să înţeleagă şi să utilizeze corect sistemele, implicit utilajele.

Ce studii şi cunoştinţe trebuie să ai ca să fii operator CNC

La prima vedere, să devii operator CNC nu pare să fie chiar atât de dificil. În principiu este nevoie doar de cel puţin 8-10 clase absolvite, dar şi să fi absolvit un curs de calificare ca operator CNC.

Există însă cazuri în care anumiţi angajaţi pot obţine diplomă de calificare doar în urma unei evaluări acreditate, în cazul în care au deja cunoştinţe în domeniu. Ce înseamnă cunoştinţe în domeniu? Păi ori au obţinut experienţă anterioară ori au absolvit un curs online.

Totuşi, trebuie precizat că un curs de calificare ca operator CNC poate să dureze în jur de şase luni, iar doritorii pot ajunge să-şi încerce norocul pentru a obţine diploma de absolvire abia după ce au trecut prin cel puţin 200 de ore de teorie şi 400 de ore de practică.

Ce salariu poate avea un operator CNC

În principiu, vorbim despre un salariu de 2.000-2.300 de lei, în mână, pentru un operator CNC aflat la început de drum, însă suma poate să crească în mod semnificativ, cu timpul, şi să ajungă la cel puţin 4.500 sau chiar 5.000 de lei.

Mai mult, în cazul în care obţineţi o diplomă de absolvire a unui curs de calificare ca operator CNC trebuie să ştiţi că deveniţi eligibili pentru un loc de muncă în străinătate care v-ar putea aduce chiar salarii de mii de euro.

Este o meserie căutată în România şi în restul Europei

Trebuie să ştiţi că se caută din ce în ce mai mulţi operatori CNC atât în România, cât şi în alte state din întreaga Europă. Asta pentru că, în ciuda modernismului în creştere, omenirea nu poate rezista fără industrie.

Iar utilizarea de utilaje controlate prin sisteme cu comandă numerică computerizată înseamnă câştigarea de timp şi realizarea unui număr cât mai mare de produse, astfel încât să se obţină inclusiv un profit cât mai mare. Iar companiile nu mai sunt obligate să ţină foarte multe salarii, dacă luăm în calcul şi cheltuielile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Ce înseamnă operator CNC. Meseria e tot mai căutată, bine plătită şi nu necesită studii superioare