Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce presupune concesionarea parcului Izvor. Nicuşor Dan spune că propunerea va fi discutată, în ciuda protestelor mai multor ONG-uri

Concesionarea parcului Izvor naşte un val de nemulţumire în Bucureşti. Peste 20 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale i-au solicitat primarului general Nicuşor Dan să nu pună pe ordinea de zi această propunere, de teamă că Parcul Izvor va fi închis şi distrus. Primarul spune însă că posibiliatea concesiunii va fi discutată. 

de Redactia Observator

la 28.07.2022 , 14:13

Vedere a Palatului Parlamentului din Parcul Izvor Parcul Izvor ar putea fi concesionat unei firme private - Profimedia Images

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, dă asigurări că Parcul Izvor nu va fi închis, precizând că propunerea de concesionare avansată de o companie privată va fi discutată, dar decizia este "departe" de a fi luată.

"Doresc să-i asigur pe bucureşteni şi pe reprezentanţii ONG-urilor de mediu că Parcul Izvor nu va fi închis/distrus/desfiinţat, ci este vorba despre o propunere de valorificare a parcului din partea unei companii private, propunere care urmează să fie discutată. Decizia însă este departe de a fi luată. Mai mult, în cazul în care se va merge pe această variantă, a concesionării, vom solicita într-un cadru transparent mai multe proiecte din partea mediului privat. În anii precedenţi Primăria Capitalei organiza, pe bani foarte mulţi, târguri, festivaluri sau concerte, însă eu susţin că municipalitatea trebuie să-şi canalizeze fondurile către alte obiective de investiţii. Aceste evenimente publice trebuie organizate de operatori privaţi, eventual în parteneriat cu administraţia locală", a transmis Nicuşor Dan.

În opinia primarului general, trebuie analizate cu foarte mare atenţie toate posibilităţile de dezvoltare a Parcului Izvor. "Vorbim de un parc relativ nou unde un proiect eficient de modernizare şi administrare poate avea efecte benefice. Repet, suntem departe de a lua o decizie. Deocamdată, această propunere este în analiză", a punctat Nicuşor Dan.

Articolul continuă după reclamă

El a menţionat că municipalitatea are în lucru, la direcţiile de specialitate, un regulament clar referitor la închirierea spaţiilor şi modul de utilizare a lor pentru astfel de evenimente.

Pe acelaşi subiect

Ce înseamnă concesiunea şi ce presupune concesionarea Parcului Izvor

Conform Legii nr. 219 din 25 noiembrie 1998, contractul de concesiune este contractul prin care una dintre părți, numită concendent, transmite pe o perioadă determinată celeilalte părți, numită concesionar, dreptul și obligația de exploatare a unui bun, a unei activități sau a unui serviciu public.

Concesionarea se face pentru o perioadă determinată, de cel mult 49 de ani. Durata concesiunii se stabileşte în funcţie de perioada de amortizare a investiţiilor ce urmează să fie realizate de către concesionar.

Concesionarul acţionează pe riscul şi pe răspunderea sa, dreptul şi obligaţia de exploatare a unui bun, a unei activităţi sau a unui serviciu public, în schimbul unei redevenţe. Redevenţa obţinută prin concesionare se face venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, după caz.

La expirarea termenului de concesiune concesionarul este obligat să restituie, în deplină proprietate, liber de orice sarcină, bunul concesionat, inclusiv investiţiile realizate.

În contractul de concesiune trebuie precizate, în mod distinct, categoriile de bunuri ce vor fi utilizate de concesionar în derularea concesiunii, respectiv:

  • a) bunurile de retur care revin de plin drept, gratuit şi libere de orice sarcini concedentului, la expirarea contractului de concesiune. Sunt bunuri de retur bunurile care au făcut obiectul concesiunii, precum şi cele care au rezultat în urma investiţiilor impuse prin caietul de sarcini;
  • b) bunurile de preluare care, la expirarea contractului de concesiune, pot reveni concedentului, în măsura în care acesta din urmă îşi manifestă intenţia de a prelua bunurile respective în schimbul plăţii unei compensaţii egale cu valoarea contabilă actualizată, conform dispoziţiilor caietului de sarcini. Sunt bunuri de preluare bunurile care au aparţinut concesionarului şi au fost utilizate de către acesta pe durata concesiunii;
  • c) bunurile proprii care, la expirarea contractului de concesiune, rămân în proprietatea concesionarului. Sunt bunuri proprii bunurile care au aparţinut concesionarului şi au fost folosite de către acesta pe durata concesiunii, cu excepţia celor prevăzute la lit. b).

Încetarea contractului de concesiune poate avea loc în următoarele situaţii:

  • a) la expirarea duratei stabilite în contractul de concesiune;
  • b) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilaterală de către concedent, cu plata unei despăgubiri juste şi prealabile în sarcina concedentului;
  • c) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concesionar, prin rezilierea unilaterală de către concedent, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului;
  • d) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concedent, prin rezilierea unilaterală de către concesionar, cu plata de despăgubiri în sarcina concedentului;
  • e) la dispariţia, dintr-o cauză de forţă majoră, a bunului concesionat sau în cazul imposibilităţii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunţare, fără plata unei despăgubiri.

ONG-uri: Concesionarea Parcului Izvor echivalează cu "restricţionarea accesului în parc"

Peste 20 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale i-au solicitat primarului general Nicuşor Dan să nu pună pe ordinea de zi a CGMB propunerea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor.

"Semnatarii susţin demersul Grupului de Iniţiativă Civică Parcul Izvor şi solicită ferm primarului general, Nicuşor Dan, să nu pună pe ordinea de zi propunerea venită din partea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor. Deşi documentul este transmis în atenţia Consiliului General, solicităm ca Primăria Municipiului Bucureşti, prin conducerea ei, şi Consiliul General nici măcar să nu ia în calcul acest document. Considerăm că acest document trebuie să rămână la nivel de dorinţă complet sfidătoare la adresa comunităţii locale a unei companii private. Dacă printr-o fatală eroare acest document ajunge în dezbaterea Consiliului General, solicităm consilierilor generali să se opună ferm acestei propuneri şi să reprezinte interesele comunităţii din Bucureşti", se arată în scrisoarea publică transmisă de 21 de grupuri civice şi ONG-uri. 

În opinia semnatarilor scrisorii, concesionarea echivalează cu "restricţionarea accesului în parc", în condiţiile în care prioritatea va fi profitul, nu interesul public.

"Festivalul Nostalgia a ţinut captiv jumătate de parc pentru mai bine de trei săptămâni şi a lăsat în urmă un spaţiu dezolant, care încă nu şi-a revenit. Rolul autorităţii publice este să protejeze puţinele spaţii verzi pe care acest oraş le are, nu să le pună la dispoziţia unor companii private pentru profit, în schimbul unor sume ridicol de mici care se întorc la municipalitate. Ne aşteptăm ca grija primarului pentru spaţiile verzi, manifestată prin revizuirea cu atenţie a fiecărui arbore înainte de a da aviz de toaletare să fie una consecventă şi să îl împiedice de la a da curs acestei propuneri absolut de neacceptat. Chiar simpla montare de elemente logistice necesare pentru toate activităţile înşirate în cererea de concesionare contravine ideii de parc", au explicat semnatarii scrisorii.

În opinia lor, este "cinică" preocuparea firmei de a include un "hub de dezvoltare a ONGurilor". "Ideea că un astfel de hub ar utiliza spaţiul public al bucureştenilor contravine principiilor fundamentale ale grupurilor de iniţiativă şi a organizaţiilor semnatare", au subliniat sursele citate.

Conform acestora, Bucureştiul este un oraş care are de suferit de pe urma congestiilor urbane, cu un nivel de poluare care depăşeşte deseori limitele admise şi cu spaţii verzi sub limita necesară pe cap de locuitor.

"Toate eforturile autorităţilor publice trebuie să fie îndreptate spre creşterea calităţii acestor spaţii şi spre extinderea lor. Deşi primarul general a promis comunităţii în campania electorală o centură verde sau finalizarea Registrului Verde (...), ne-am coborât standardele într-atât încât suntem în situaţia de a-i cere să nu transforme un parc public într-un spaţiu privat, destinat unui mall în aer liber. De asemenea, ştim că primarul general este într-o constantă căutare de fonduri pentru a suplimenta bugetul Capitalei. În opinia noastră, există limite evidente în ceea ce priveşte modul în care municipalitatea poate să facă asta. Iar concesionarea unui parc este dincolo de ce poate fi tolerabil", au adăugat semnatarii scrisorii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Ce presupune concesionarea parcului Izvor. Nicuşor Dan spune că propunerea va fi discutată, în ciuda protestelor mai multor ONG-uri