Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce salariu are un asistent medical în România, în funcţie de experienţă şi specializare

România are un deficit destul de considereabil de personal medical în spitale. Toata spitalele noastre au această problemă, de zeci de ani, deși există numeroase posturi vacante. Domeniul medical ar putea fi foarte bănos, depinde doar de ţara în care locuieşti. Ce salariu are o asistentă medicală în România?  

de Redactia Observator

la 30.03.2023 , 19:35

Ce salariu are un asistent medical în România, în funcţie de experienţă şi specializare Ce salariu are un asistent medical în România, în funcţie de experienţă şi specializare - Shutterstock

Majoritatea statelor din Uniunea Europeană alocă sume importante din bugetul statului pentru sectorul medical, iar doctorii și asistenții medicali sunt tratați regește, tocmai pentru că munca lor este tratată cu respect. În Germania, de exemplu, un asistent medical se bucură la finalul lunii de nu mai puțin de 4000 de euro, sumă la care românii pot doar să viseze.

Care este salariul unui asistent medical

La polul opus se află România. Începând cu 2023 salariul minim brut a crescut la 3.000 de lei, dintre care 200 sunt deductibili. Această modificare presupune la modul concret o majorare cu 17,6%, ceea ce în valoare absolută se traduce în 450 de lei, iar în mână, salariul minim ajunge acum la 1863 de lei. Cu alte cuvinte, pentru un program complet de lucru, care însumează la finalul lunii 165,333 ore/lună tariful orar va fi de 18,145 lei/oră.

Articolul continuă după reclamă

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică din România, în anul 2020, în sistem activau 137.589 asistenți medicali cu pregătire medie, cu 18.000 mai mulţi față de anul 2015. Acestora li se adaugă alţi peste 16.784 asistenţi medicali cu studii superioare. În ciuda creşterii numărului de angajaţi în ultimul deceniu, numărul de medici şi asistenţi medicali rămâne cu mult sub media UE, arată datele Eurostat.

Pe acelaşi subiect

Ce salariu poate avea un asistent medical în clinicile private

Lucrurile stau mai bine în domeniul privat, iar angajații beneficiază de un salariu mult mai mare. Astfel că, un asistent la început de drum, care a terminat o școală postliceală, primește un salariu mediu net de 2.574 lei. Acest salariu poate crește semnificativ în funcție de turele de noapte, dar și de cele speciale. La finalul lunii, venitul angajaților ajunge să fie destul de mare, așa că tinerii optează de cele mai multe ori pentru un loc de muncă în domeniul privat. Adăugând și sporurile, un salariu în unitățile medicale de stat poate ajunge la 6.000 de lei lunar, în timp ce un un asistent medical care lucrează în regim privat poate primi  chiar și 8000 de lei.

Salarii ale asistenţilor medicali din unităţile clinice

  • Asistent medical, tehnician radiologie principal – 5649;
  • Asistent medical, tehnician de radiologie – 5425;
  • Asistent medical, tehnician de radiologie debutant – 5135;
  • Asistent medical specialist principal- 5313;
  • Asistent medical, specialist – 5070;
  • Asistent medical, asistent medical specialist; debutant – 5005;
  • Asistent medical, principal – 5070;
  • Asistent medical – 4875;
  • Asistent medical, debutant – 4810.

Salarii ale asistenţilor medicali de la UPU-SMURD

  • Asistenți medicali – 3950;
  • Asistent medical, principal – 3900. 
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri sociale » Ce salariu are un asistent medical în România, în funcţie de experienţă şi specializare