Antena Meniu Search
x

Video Ce s-ar ascunde în spatele ordinului dat de Tanczos Barna în ultima zi ca ministru: uciderea a 500 de urşi

Ordin controversat semnat în ultima zi de mandat de fostul ministru al Mediului. Tanczos Barna a dat verde pentru omorârea a aproape 500 de urşi. Oficialul spune că în multe localităţi animalele intră tot mai des în gospodării şi pun în pericol vieţile oamenilor. Organizaţiile pentru protecţia mediului susţin însă că măsura este cu dedicaţie pentru pasionaţii de vânătoare. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 16.06.2023, 19:38

Vezi și

Episoadele în care oamenii au dat nas în nas cu urşii s-au înmulţit în ultima vreme în zonele montane. În urmă cu doar câteva zile, o casă de vacanţă de la Predeal a fost devastată de un animal înfometat.  

Localnic: A reuşit să spargă şi să intre printr-o cameră. Ăsta e geam dublu. A intrat, a traversat livingul şi a ajuns în bucătărie. 

Iar săptămâna trecută, un exemplar a ajuns în parcarea unui mall din Braşov. Alţii se plimbă în voie pe străzi. 

Tánczos Barna, fostul ministru al Mediului: Populaţia de urs creşte liniar zi de zi, an de an în România. Deci ursul brun este într-o conservare favorabilă în habitatele din România.

Pe acelaşi subiect

Unde sunt cele mai multe animale

Andreea Milea, reporter Observator: Cel mai recent studiu arată că populaţia de urs brun în România este estimată între 7.500 şi peste 8.000 de exemplare. Astfel că densitatea medie este de 11 urşi la 100 de kilometri pătraţi.

Cele mai multe animale sunt în judeţele Braşov, Harghita, Argeş, Prahova şi Bacău. 

Înainte să fie schimbat din funcţie, Tanczos Barna a dat ordin ca aproape 500 de urşi bruni să fie ucişi, dintre care peste 50 sunt exemplare care au provocat pagube de-a lungul timpului. Ordinul le permite inclusiv vânătorilor din alte ţări să ucidă animalele.  

Tánczos Barna, fostul ministru al Mediului: Este un ordin care readuce echilibrul care se bazează pe studii stiintifice în managementul populaţiei de urs brun în România.

Cifrele ministerului sunt eronate, susţin asociaţiile de mediu

Asociaţiile de mediu cred că cifrele ministerului care stau la baza ordinului sunt eronate.

Cristian Remus Papp, World Wide Fund for Nature: A fost calculat pe baza urmelor identificate în teren. Această metodă este una care comportă erori destul de mari. Aşa cum s-a întâmplat şi în alţi ani, există pericolul să fie extraşi indivizi mari de urşi valoroşi care efectiv nu fac probleme şi atunci comunităţile să rămână cu problemele iar numărul urşilor să scadă. 

Pentru pagubele produse de urs, statul plăteşte de câţiva ani daune. 

Tánczos Barna, fostul ministru al Mediului: Acum şi pentru invaliditate din cauza atacului de urs si pentru deces si pentru pierderea capacitatii de muncă ministerul poate să plătească despăgubiri. 

În ultimii 4 ani, Ministerul Mediului a oferit despăgubiri în valoare de circa 21 de milioane de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Ce s-ar ascunde în spatele ordinului dat de Tanczos Barna în ultima zi ca ministru: uciderea a 500 de urşi