Jumătate dintre meseriile actuale ar putea dispărea. Ce spun specialiştii că se poate întâmpla în 20-30 de ani
Dacă acum e greu de găsit un loc de muncă, viitorul sună şi mai pesimist. Cel putin jumătate din meseriile actuale ar putea dispărea în viitorul apropiat.
Dacă acum e greu de găsit un loc de muncă, viitorul sună şi mai pesimist. Cel putin jumătate din meseriile actuale ar putea dispărea în viitorul apropiat, spun specialiştii. De vină sunt roboţii, care ne vor înlocui. Operatorii de telefonie, casierii sau poştaşii sunt printre primii care ar trebui să ia în calcul o recalificare.
Angajaţi care nu obosesc, nu se îmbolnăvesc şi nu cer mărire de salariu. Visul oricărui angajator devine încet, încet, realitate. În cel mult 20 de ani, roboţii vor ocupa jumătate din joburile de pe piaţă, spun specialiştii.
Operatorii call-center, ofiţerii de credite, casierii, asistenţii juridici, lucrătorii fast-food, unii muncitori calificaţi sau poştaşii se numără printre cei care ar trebuie să se gândească la o recalificare, arată studii recente.
Deocamdată, România nu este fruntaşă la capitolul digitalizare a locului de muncă. Date oficiale arată că suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană şi la integrarea tehnologiei în afaceri. Şi mai grav este că 72% din forţa de muncă din România nu are competenţe digitale suficiente pentru actuala piaţă.
Medicul nu va putea fi înlocuit de robot, în multe specializări, consideră Călin Iulian, cardiolog intervenţionist. L-am găsit în sala de operaţie, asistat de un angiograf, un sistem complex care investighează starea vaselor de sânge. Pentru el, roboţii sunt un ajutor binevenit.
Nici educatorii, ofiţerii de corecţie sau preoţii nu sunt ameninţati de roboţi, spun specialiştii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰