Antena Meniu Search
x

7 dintre cele mai savuroase preparate spaniole gustate chiar la ele acasă

Spania găzduiește o varietate incredibilă de bucătării în care se reflectă diversitatea, clima și tradițiile celor 17 regiuni care alcătuiesc această țară.

de Redactia Observator

la 29.09.2020, 12:31

Mâncare spaniolă
Cele mai savuroase preparate spaniole gustate chiar la ele acasă - piqsels

Istoria alimentelor spaniole își găsește rădăcinile în preferința localnicilor pentru ingrediente proaspete de sezon și preparate simple. Unele feluri de mâncare – precum paella, de exemplu, reprezintă o fuziune de culturi și stiluri, în timp ce altele, cum ar fi șunca crudă, cunoscută sub denumirea de jamón ibérico – sunt creații tradiționale regionale.

Indubitabil, pasionații de gusturi și accente culinare vor dori să prindă cel mai bun zbor către Spania ca să încerce savuroasele preparate chiar la ele acasă. Să vedem, așadar, ce anume le-ar putea atrage atenția:

  1. Patatas bravas

Spaniolii sunt realmente pasionați de condimente, însă nu iubesc atât de mult alimentele picante. Una dintre puținele excepții este acest fel de mâncare, care se servește în întreaga țară. Conține cartofi prăjiți, care au fost anterior decojiți și tăiați în cuburi, plus un sos roșu, cu o compoziție variabilă, în funcție de specificul fiecărei provincii.

  1. Paella

Acesta este unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare spaniole și este faimos în întreaga lume. Pentru o paella autentică trebuie să vizitați Valencia, unde a fost creată această gustoasă rețetă, la mijlocul secolului XIX. Într-o paella valenciană, ingredientul cheie este carnea – de pui și de iepure – cu variațiuni de pește, tradiționale în zonele maritime. Interesant este că tocmai acestea din urmă au transformat paella într-un fenomen gastronomic internațional.

  1. Gazpacho

Nu există remediu mai revigorant, într-o zi fierbinte de vară, decât un aperitiv din această supă rece. Nu este de mirare că originile acestui fel de mâncare se regăsesc în cea mai sudică regiune a Spaniei, Andaluzia. În mod tradițional, se prepară prin zdrobirea legumelor într-un mojar cu pistil: usturoi, ceapă, piper și roșii, care apoi se amestecă bine cu ulei de măsline, sare, apă și oțet de vin. Rezultatul răcoritor este apoi servit cu puțin castravete tocat, ceapă, piper și ingredientul cheie: roșiile.

  1. Jamón ibérico

În orice bar sau restaurant din Spania veți găsi șunca de porc uscată, atât de apreciată de localnici. La cererea dumneavoastră, barmanul va felia jamón-ul, ca să vă ofere una dintre cele mai căutate senzații culinare iberice. Acest ingredient este, de asemenea, parte componentă din aperitivele spaniole tapas.

  1. Tortilla

O altă componentă apreciată din tapas este o mâncare tradițională considerată omleta cu specific spaniol. Nu se aseamănă versiunii britanice, unde utilizarea de piper grosier dă gustul, ci folosește cartofi – patatas, în spaniolă. Prin urmare, este cunoscută local sub numele de tortilla de patatas, iar aceste legume, prăjite în prealabil, sunt principalele ingrediente alături de ouă. Unii adaugă și ceapă tocată, însă aceasta reprezintă adesea o sursă de controverse între spanioli.

  1. Pulpo a la Gallega

Dacă decideți să vizitați Galicia, vă recomandăm să intrați într-un local popular, pentru a încerca una dintre mâncărurile tradiționale: caracatiță în stil galician – fiartă și preparată cu boia de ardei, sare de mare și ulei de măsline. Zona are o bogată tradiție gastronomică, iar fructele de mare sunt aici adevărate vedete în bucătărie.

  1. Fabada asturiana

Acest fel de mâncare constă dintr-o tocană consistentă de fasole albă (fabes în dialectul local), pe care locuitorii munților din Asturia – regiunea cea mai pitorească a Spaniei – o preferă de obicei în timpul iernii. Gustul unic este dat de coacerea lentă și de varietatea cărnurilor tradiționale care completează rețeta: chorizo (cârnat renumit pentru gustul dulce-picant persistent), morcilla (preparat asemănător sângeretelui românesc), panceta (bacon).

Oamenii sunt tentați uneori să confunde bucătăria spaniolă cu gastronomia din America Latină. Dincolo de terminologia similară în ceea ce privește denumirea ingredientelor, cele două zone au puține lucruri în comun când vine vorba despre bucătărie. Spaniolilor nu le place neapărat chili în maniera preferată de latino-americani, iar preparatele culinare spaniole sunt mai degrabă aromate, nu picante. Principalele condimente folosite de spanioli sunt usturoiul, șofranul și boiaua de ardei. La acestea se adaugă ingrediente precum: nucșoara, scorțișoara, uleiul de măsline și oțetul, pentru un plus de savoare și personalitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » 7 dintre cele mai savuroase preparate spaniole gustate chiar la ele acasă