Celebra Silicon Valley se mută uşor, uşor, din inima Californiei, pe plaiuri româneşti! Tot mai mulţi tineri IT-işti se întorc acasă!
Tot mai mulţi tineri români, specialişti în IT, lasă străinătatea şi se întorc acasă, unde îşi deschid propriile afaceri în domeniul tehnologiei.
Tot mai mulţi tineri români, specialişti în IT, lasă străinătatea şi se întorc acasă, unde îşi deschid propriile afaceri în domeniul tehnologiei. Şcoala românească scoate în fiecare an în jur de 1.500 de specialişti în calculatoare, iar un tânăr IT-ist poate câştiga şi trei mii de euro pe lună.
Claudiu Vrinceanu, Lider Proiect Repatriot: "Există oportunităţi de antreprenoriat în tehnologie în România."
Iar IT-iştii români au simţit asta. Cei plecaţi departe de casă, pe tărâmuri ale făgăduinţei, se întorc acum pentru a-şi deschide propriile afaceri.
Roxana Rugină, manager de proiecte: "Am vrut să mă întorc acasă să fac lucruri care contează, care pot aduce o schimbare şi Clujul era locul în care puteam face asta cu un confort al vieţii"
Roxana este din Brăila şi a muncit patru ani în Franţa, în domeniul IT. Acum, s-a întors în ţară. Este propriul ei şef şi îi învaţă şi pe alţii tainele megabiţilor.
Roxana Rugină, manager de proiecte: "Voiam să ofer o şansă tuturor să intre în domeniul it şi al antreprenoriatului."
La fel ca ea, aproape 16% dintre tinerii IT-işti plecaţi în afara ţării se gândesc să se întoarcă.
Carmen Chiriţă, specialist software Deutche Bank: "Dintr-un total de să zicem 10 ani în experienţă profesională IT, aproape jumătate i-am petrecut în Elveţia. Faptul că am decis să mă întorsc şi că mă aflu astăzi aici, cumva demonstrează că suntem la acelaşi nivel."
După ce multe companii de profil din toată lumea au deschis adevărate hub-uri în ţara noastră, şi nivelul salariilor a crescut spectaculos. Acum, un programator începător porneşte de la un salariu de 800 de euro pe lună. Iar un IT-ist cu experienţă poate câştiga şi 3.500 de euro.
Iulia Cârmaciu, Director de resurse umane la un centru de tehnologie: "Îşi doresc un nivel salarial competitiv, îşi doresc pe lângă partea salarială pachete de beneficii competitive şi îşi doresc oportunităţi de dezvoltare"
Oraşele cu cea mai mare industrie IT din ţara noastră sunt Clujul şi Bucureştiul, urmate de Iaşi şi Timişoara.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰