Video Centre de vaccinare încropite în cămine culturale și cluburi de pensionari, în Gorj
Sunt mii de oameni care ar vrea să se vaccineze, dar nu știu unde. Mai toate localităţile de la ţară sunt fără centre de vaccinare și mulți bătrâni bolnavi sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri ca să li se poată administra serul.
- S-ar vaccina, dar nu au unde
În satul Poiana, din comunca gorjeană Turburea, aproape tot satul vrea să se vaccineze. Însă, cu o zi înainte de startul campaniei de imunizare din judeţ, bătrânii nu știu unde vor putea face asta.
Reporter: Știți unde v-ați putea vaccina?
Localnic: Aici, la dispensar, la noi.
Reporter: Nu e aici.
Localnic: Nu e aici? Nu știm.
Reporter: La Târgu-Cărbunești.
Localnic: I-auzi, la Cărbunești.
Reporter: La Stoina nu se deschide centrul.
Localnic: Nu știm.
Zeci de kilometri de străbătut pentru o injecție
Oamenii au fost anunțați inițial că se vor vaccina într-o comună la peste 20 de kilometri distanță. Dar acolo, centrul nu se va deschide așa că acum vor trebui să ajungă în altă parte, la aproape 40 de kilometri.
Reporter: Știți unde v-ați putea vaccina?
Localnic: Nu știu unde. La dispensar, unde să ne vaccinăm, mă gândesc eu.
Reporter: Nu se poate aici. La Târgu-Cărbunești doar.
Localnic: Vai de mine!
Reporter: Ați avea cu ce să vă duceți?
Localnic: Cu trenul. De ce nu vine la dispensarul nostru, ca să vină mai multă lume?
"E cam departe. Peste tot e departe. De ce nu se face aici la noi? Era bine dacă era aici, că nu mai duceam grija de plecat. Mai sunt și bătrâni, și mai bolnavi", spune o femeie.
De aceeași părere este și primarul care promite totuși sprijin pentru localnicii care nu au cu ce ajunge să fie vaccinaţi.
Ion Bîrcă, primar Turburea: Să se ducă un om și să stea la rând poate o zi întreagă. Cum să te vaccinezi? Să știu că-i programează, zece oameni din Turburea, și îi duc eu cu microbuzul școlar.
Centrul de vaccinare din Târgu-Cărbunești va funcționa într-o clădire unde, până acum, a fost Clubul Pensionarilor. Pe lângă localnicii din oraș, aici se vor vaccina și oamenii din alte șapte localități care sunt arondate acestui centru.
Alte centre de vaccinare stau cu lacătul pus
Un exemplu este în comuna Stoina. Primăria a amenajat centrul în căminul cultural. Ca să-l facă funcțional, l-a racordat la apă, canalizare și încălzire și acum dispune de toate dotările.
Laurențiu Anghel, primar Stoina: Frigider, paturi, scaune care se pot dezinfecta, am făcut și parapeții aceia. A trebuit să aducem apă, să punem chiuvete, să facem instalații pentru încălzirea apei, canalizarea. Toate au costat bani.
Dar degeaba.
Reporter: N-o să fie deschis de mâine?
Laurențiu Anghel, primar Stoina: Nu, cu siguranță, nu pentru că lipsesc vaccinurile. Nu se fac programări pe centrul nostru. Nu știu dacă s-o numesc incompetență sau dezinteres.
În total, în județul Gorj, din cele 20 de centre de vaccinare câte există, vor funcționa doar nouă. Patru se află în spitale, iar cinci au fost amenajate în săli de sport, cămine culturale sau școli.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰