Cetatea Oradea, fortăreața în formă de pentagon din inima orașului
Cetatea Oradea, aflată în centrul oraşului, e una dintre bijuteriile istoriei. Un loc plin de legende, în care s-au scris poveşti cu regi, regine, domniţe şi cavaleri. De-a lungul timpului, cetatea a fost asediată de mai multe ori, iar azi atrage foarte mulţi turişti
Cetatea Oradea, aflată în centrul oraşului, e una dintre bijuteriile istoriei. Un loc plin de legende, în care s-au scris poveşti cu regi, regine, domniţe şi cavaleri. De-a lungul timpului, cetatea a fost asediată de mai multe ori, iar azi atrage foarte mulţi turişti. Astfel, oraşul a ajuns ca într-un an să aibă mai mulţi vizitatori decât numărul localnicilor.
Ridicată chiar în inima oraşului, pe malul stâng al Crişului Repede, Cetatea Oradea este fortăreaţa care s-a păstrat cel mai bine în Europa Centrală.
Are ziduri în forma unui pentagon. Din dorinţa singurului principe transilvan au fost construite stucaturi fabuloase, care reprezintă animale fantastice, dar şi reale.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Legenda spune ca în 1077 regele Ladislau I al Ungariei, aflat la vanatoare pe aceste meleaguri, ar fi adomit la indemnul unor ingeri, care i-au aparut in vis acesta a ridicat o manastire impresionanta cu hramul Sfânta Fecioara Maria.
În secolul al 14-lea, mănăstirea a fost transformată în cetate, au fost ridicate cele cinci bastioane, iar faima ei a depăşit graniţele acestui ţinut. Domniţe şi cavaleri au animat încăperile somptuoase.
Cetatea e acum punctul de pornire în orice traseu turistic. Anul acesta a avut deja 47.000 de vizitatori. Intrarea costă doar 5 lei.
Cetatea Oradei este, astăzi, scena unor evenimente importante, cum ar fi Festivalul medieval. A fost renovată în interior după ce, ani de zile, a zăcut ca o ruină de nerecunoscut. Mai este însă de lucru în exterior, mai ales că rezistenţa zidurilor a fost serios afectată.
Investiţia, care se ridică la 20 de milioane de euro, provine din fonduri europene.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰