Antena Meniu Search
x

Roboții chirurgicali, învinși de birocrația românească

Şase roboţi chirurgicali, de ultimă generaţie, stau aproape nefolosiţi. Managerii susţin că nu îşi permit să cumpere instrumente şi consumabile

Vezi și

Şase roboţi chirurgicali, de ultimă generaţie, stau aproape nefolosiţi. Managerii susţin că nu îşi permit să cumpere instrumente şi consumabile care ajung să coste şi 5.000 de euro pentru o singură intervenţie. Iar statul nu decontează nimic.

Unul dintre vestiţii roboţi da Vinci, care operează tumori la milimetru, deşi chirurgul nu atinge pacientul, este la Institutul Fundeni din Capitală.

Nu intră prea des în sala de operaţii. Spitalul are robotul, dar nu şi banii pentru consumabile. 

Cătălin Vasilescu şef secţie Chirurgie Generală III, Institutul Fundeni: "Am făcut stagii lungi şi complicate şi scumpe, sunt oameni în care s-a investit. Sunt peste 1000 de bolnavi care au beneficiat de operaţia asta şi acum ne trezim că nu mai putem s-o facem."

Asta spune un medic, în timp ce salva o pacientă cu cancer de col uterin. 

La nivel naţional sunt şase aparate. La Institutul Fundeni, Spitalul Floreasca, Spitalul Militar, Spitalul SRI, Spitalul Municipal din Cluj-Napoca şi Spitalul Judeţean din Timişoara. 

Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara: "Balanţa financiară a spitalului este foarte precară, în sensul că sunt luni în care terminăm pe minus, dar trebuie, pentru a nu pune în pericol chirurgia robotică."

Deocamdată, Ministerul Sănătăţii nu are nici măcar un program pentru astfel de intervenţii. 

Irinel Popescu, preşedintele Societăţii de Chirurgie Robotică: "Ar trebui să accepte în primul rând prostectactomia radicală, care în toată lumea este decontată de casele de asigurări şi în funcţie de ce procedee standard vor fi introduse la nivel internaţional vor trebui să le accepte şi să le acopere şi pe acelea."

Între timp, se dezvoltă clinicile private. Iar pacienţii plătesc peste 10 mii de euro pentru o singură intervenţie.

Statul român nu înţelege că pierde sume mult mai mari cu recuperarea după intervenţiile clasice, iar sistemul este părăsit de oameni, nu de roboţi. 

Doctorii noştri pleacă să-şi facă datoria în ţări care au grijă de pacienţii lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Roboții chirurgicali, învinși de birocrația românească