Cifrele evaziunii ating valori uriaşe în Romania
Cifrele evaziunii ating valori uriaşe în Romania. Oficial statul pierde în jur de 20 de miliarde de euro în fiecare an.
Cifrele evaziunii ating valori uriaşe în Romania. Oficial, statul pierde în jur de 20 de miliarde de euro în fiecare an. Neoficial sumele sunt şi mai mari.
Fie că vorbim despre mica evaziune sau despre cifre fabuloase în afaceri ilegale, flagelul este atât de răspândit încât banii negri din economie sunt aduşi cu greu la suprafaţă. O sarcină dificilă pentru cei de la nou-înfiinţata Direcţie Generală Antifraudă. O echipă de doar 2000 de funcţionari.
România pierde anual miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale. O mare parte din prejudiciu provine din contrabanda cu ţigari, alcool şi produse energetice. Peste 50% din evaziune este generată la TVA, iar peste 20% prin munca la negru.
În ultimii ani autorităţile au anunţat şi implementat o serie de măsuri menite să reducă din amploarea fenomenului. Una dintre cele mai importante a fost infiinţarea Direcţiei Generale Antifraudă.
Şi tot pentru a încerca stoparea evaziunii a fost modificat şi regimul pedepselor pentru cei care fură statul. O altă modificare se referă recuperarea prejudiciului.
De exemplu, până acum, în cazul unor fraude de până la 100 de mii de euro, se putea scăpa doar cu amendă, dacă se recupera prejudiciul. În noua reglementare însă, dacă vinovăţia este dovedită, pedepsele cu închisoarea pot fi cel mult înjumătăţite, dar în niciun caz evitate.
Multe din modificarile legislative în domeniu, sunt gândite să urmeze trendul Uniunii Europene de combatere a fenomenului evazionist.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰