Antena Meniu Search
x

Video Cinci străzi din România îşi "spun" singure povestea. Trecătorii trebuie doar să scaneze codul QR de pe ele

Proiect inedit la Iași. Cinci străzi şi bulevarde din oraş îşi spun singure povestea. Istoria impunătoarelor clădiri sau informaţii despre marile personalităţi care au trecut pe acolo sunt doar la o scanare distanţă. Frânturi din epoci demult apuse sunt acum, datorită tehnologiei, în buzunarul fiecarui trecător.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 28.09.2022, 20:06

Vezi și

Istorie devine şi astfel de vizită cu ghid prin oraş. Acum, la Iaşi vorbesc direct străzile. În mai multe zone, vizitate des de turişti, au apărut pe trotuare coduri QR. Odată scanate, trecătorul trebuie doar să asculte.

Bulevardele Carol I, Ştefan cel Mare, Independenței, dar și Străzile Lăpușneanu și Cuza Vodă sunt cinci dintre cele mai mari şi cunoscute străzi din oraş, care au astfel de tururi ghidate. Unele dintre ele au şi suport video, nu doar audio.

Alina Tija, coordonator proiect: Am dorit să le punem în valoare, dar să spunem totodată şi poveşti din vechiul Iaşi, să amintim despre personalităţile care au trăit aici, întâmplări vesele sau triste din oraşul pe care îl știm poate din romanele scriitorilor și din fotografii.

Străzile vorbitoare au deja admiratori

Localnic: Nu toată lumea știe povestea fiecărei străzi.

Localnic: Ar fi ingenios să fie și în altă limbă chestia asta și pentru străini. Având în vedere că avem foarte mulți.

Localnic: Foarte interesant pentru că află și oamenii.

Localnic: Majoritatea oamenilor au acum un telefon și dacă se plictisesc scanează codul și află informațiile astea.

Localnic: E o idee foarte bună mai ales pentru cei care vin acum şi vizitează oraşul. Nu stă nimeni să citească de pe panou, mai bine scanată.

Proiectul străzilor care prezintă istoria locului urmează să se extindă și în alte zone din Iaşi. De altfel, în oraş există şi statui cu sisteme audio care se declanșează automat atunci când cineva trece pe lângă ele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cinci străzi din România îşi "spun" singure povestea. Trecătorii trebuie doar să scaneze codul QR de pe ele