Antena Meniu Search
x

Cine a fost Sfântul Valentin. Este considerat protectorul îndrăgostiților

Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiţilor este sărbătorită la 14 februarie. În fiecare an, milioane de îndrăgostiţi îşi declară iubirea prin scrisori, cadouri sau gesturi romantice. 

de Redactia Observator

la 13.02.2024, 15:29

- Shutterstock

Valentine's Day este văzută şi ca ziua în care membrii familiei îşi arată dragostea unul faţă de celălalt, dar şi faţă de prieteni. Unele tradiţii includ şi cadouri pentru copii, iar altele, dovezi de apreciere între prieteni. În acelaşi timp, multe ţări au propria lor sărbătoare dedicată iubirii. Românii sărbătoresc la 24 februarie, Dragobetele, care păstrează unele atribuţii ale zeului dragostei în mitologia romană, Cupidon, fiind patronul dragostei şi al bunei dispoziţii.

Cea mai veche dintre legendele legate de originile acestei sărbători provine din perioada romană, când avea loc manifestarea păgână Lupercalia, ce marca venirea primăverii, cu ritualuri de fertilitate şi găsirea perechii, potrivit Agerpres. Această sărbătoare era populară şi a continuat să fie celebrată mult timp şi după răspândirea creştinismului în Imperiul Roman.

Abia la sfârşitul secolului al V-lea, Papa Gelasius I a decis să pună capăt manifestărilor păgâne ale Lupercaliilor, declarând ca ziua de 14 februarie să poarte numele Sf. Valentin şi să fie dedicată martiriului său.

Lista martirilor romani consemnează doi sfinţi, ce poartă numele Valentin, sărbătoriţi la 14 februarie. Primul enunţ arată că: "Pe 14 februarie, pe Via Flaminia din Roma, Sfântul Valentin, preot şi martir, după ce a săvârşit diferite minuni vindecătoare, şi cunoscut pentru cultura sa, a fost ucis prin decapitare sub Claudius Caesar". Cel de-al doilea spune: "Pe 14 februarie, la Terni, după ce a fost puternic bătut, Sfântul Valentin a fost întemniţat şi întrucât ei (răpitorii săi) nu au putut să-i învingă rezistenţa, l-au târât în secret din închisoare la miezul nopţii şi l-au decapitat la ordinele lui Placidus, prefectul Romei".

Pe acelaşi subiect

Cine a fost Sfântul Valentin

Povestea lui Valentin, preotul roman, datează din jurul anului 270 d.Hr., în timpul persecuţiilor împăratului Claudius Gothicus. Valentin era bine cunoscut pentru sfinţenia sa şi împăratul, intrigat de faima lui, l-a invitat la palat, spunându-i că ar trebui să-i adore pe zei. Însă Valentin a afirmat cu curaj şi fermitate că a fost o pierdere de timp închinarea zeilor, deoarece Iisus Hristos a adus singura speranţă adevărată şi promisiunea unei lumi mai bune. Împăratul a fost impresionat de credinţa lui Valentin şi l-a încredinţat unui nobil roman pe nume Asterius, căruia i-a ordonat să-l convertească. Asterius avea o fiică care era oarbă de la vârsta de doi ani. Valentin s-a rugat pentru ea şi fata şi-a recăpătat vederea. În faţa acestui miracol, Asterius s-a convertit la creştinism împreună cu întreaga sa familie. Când a auzit de convertirea lor, împăratul Claudius l-a condamnat pe Valentin să fie decapitat. Execuţia a avut loc pe Via Flaminia din Roma. A fost înmormântat în apropiere şi în curând a fost construită acolo o biserică în cinstea lui.

În ceea îl priveşte pe episcopul de Terni, povestea sa are loc aproximativ 70 de ani mai târziu. Valentin a fost invitat la Roma de către filosoful Crato, profesor de retorică, greacă şi latină. Acesta avea un fiu pe nume Cheeremon, care suferea de o deformare fizică ce îl obliga să-şi ţină capul între genunchi. Niciun doctor nu reuşise să-l vindece. Crato i-a promis lui Valentin jumătate din posesiunile sale dacă îi vindeca fiul. Însă, Valentin i-a explicat că nu bogăţia lui inutilă va fi cea care l-ar vindeca pe băiat, ci credinţa lui în singurul Dumnezeu adevărat. Valentin s-a rugat apoi pentru băiat care şi-a recăpătat sănătatea. Mişcaţi de această minune, Crato şi toată familia sa au fost botezaţi de episcop, împreună cu trei studenţi greci, Procul, Efeb şi Apollonius. Abbondius, un alt student, fiu al prefectului Romei, Furious Placidus, a îmbrăţişat şi el creştinismul. Potrivit surselor, Placidus a deţinut funcţia între anii 346-347 d.Hr., aşa că aceasta este data istorică asociată cu martiriul lui Valentin. Placidus a fost devastat de convertirea fiului său. L-a arestat şi decapitat pe Valentin pe Via Flaminia din Roma. Execuţia s-a făcut noaptea pentru a evita reacţia numeroasei, de acum, componente creştine a oraşului. După o scurtă ceremonie pe locul martiriului său, Procul, Efeb şi Apollonius au dus trupul martirului la Terni şi l-au îngropat în afara oraşului. Dar la Terni, consulul Lucentius, i-a arestat pe toţi trei şi, înainte ca populaţia să-i poată elibera, i-a decapitat. Când au aflat de execuţie, oamenii i-au îngropat pe noii martiri în mormântul lui Valentin.

Există prea multe legături între poveştile celor doi Valentini, inclusiv locurile lor de martiriu şi înmormântare, pentru a nu crede că sunt una şi aceeaşi persoană. Ambele dau mărturii eroice de credinţă, amândoi efectuează o vindecare miraculoasă care provoacă convertiri şi amândoi sunt martirizaţi prin tăierea capului pe Via Flaminia din Roma.

Sfântul Valentin este protectorul îndrăgostiților

Ordinul Benedictin a fost cel care a întreţinut povestea Sfântului Valentin din Terni în Evul Mediu şi care a răspândit cultul Zilei Îndrăgostiţilor în mănăstirile benedictine din Franţa şi Anglia. Tradiţia de a fi patronul îndrăgostiţilor îşi găseşte originea într-un text antic, în limba engleză, al poetului medieval Geoffrey Chaucer (cca. 1373-1400). Versurile poemului său, intitulat "Parlement of Foules" (cca. 1380), reflectau credinţa larg răspândită în Evul Mediu că păsările îşi alegeau perechea la mijlocul lunii februarie. La mijlocul lunii februarie, într-adevăr, natura începe să se trezească din somnul iernatic, aşa că Sfântul Valentin a devenit sfântul care anunţă primăvara care vine - motiv pentru care este reprezentat uneori ţinând soarele în mână.

În 1415, Charles, duce de Orleans, închis în Turnul Londrei, în urma capturării sale în Bătălia de la Agincourt, i-a scris un poem soţiei sale, Bonne de Armagnac. În poemul scris în limba franceză, Charles a folosit termenul de "valentină" referindu-se la soţia sa. Cei doi nu s-au mai revăzut, dar mesajul scris a înfruntat trecerea timpului şi, astăzi, face parte din colecţia de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra.

În Statele Unite ale Americii, felicitările de Ziua Îndrăgostiţilor nu au câştigat popularitate până la războiul civil, când îndrăgostiţii au început să îşi trimită note scrise de mână. Abia la începutul anilor 1900, felicitările au fost produse în masă pentru marcarea acestei sărbători.

Din ce în ce mai populară la nivel mondial, Ziua Îndrăgostiţilor este celebrată în mai multe ţări europene, între care şi România, dar şi în ţări de pe continentul asiatic, precum China şi Coreea de Sud, în America de Sud şi Africa, Australia. În ţări precum Indonezia, Arabia Saudită şi Malaezia, sărbătoarea contrazice aspecte ale religiei lor, iar unele ţări rezistă Zilei Îndrăgostiţilor din motive politice

Unde se află moaştele Sfântului Valentin

Craniul Sfântului Valentin împodobit cu flori este expus în Bazilica Santa Maria din Cosmedin, Roma. La începutul anilor 1800 au fost săpate catacombe lângă Roma şi găsite rămășițe scheletice și alte relicve asociate cu Sf. Valentin. Moaştele trupului sfântului au fost distribuite ulterior pentru a fi păstrate în lăcaşuri sfinte din întreaga lume. De altfel, pot fi găsite alte bucăți din scheletul Sfântului Valentin expuse în Republica Cehă, Irlanda, Scoția, Anglia și Franța.

Când se sărbătoreşte Valentine’s Day

La sfârșitul secolului al V-lea, Papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie Sf. Valentin. Cu toate acestea, abia mult mai târziu, ziua a devenit definitiv asociată cu dragostea. În timpul Evului Mediu, în Franța și Anglia se credea că 14 februarie este începutul sezonului de „împerechere” a păsărilor, ceea ce a adăugat ideii deja formate că Ziua Îndrăgostiţilor ar trebui să fie o zi pentru dragoste. Poetul englez Geoffrey Chaucer a fost primul care a semnalat Ziua Sfântului Valentin ca fiind o zi de sărbătoare romantică în poezia sa din 1375 „Parlamentul lui Foules”, scriind: „Pentru că acest lucru a fost trimis în ziua Sfântului Valentin / Când fiecare greșeală vine să aleagă partenerul său."

Datorită abundenței de nume ce ţin de „Sfântul Valentin” din lista romano-catolică, puteți alege să sărbătoriți sfântul de mai multe ori în fiecare an. Pe lângă 14 februarie, s-ar putea să decideți să sărbătoriți Sf. Valentin de Viterbo pe 3 noiembrie.

Sau poate doriți să fiţi mai rapizi şi să vă bucuraţi de iubire pe data de 7 ianuarie, sărbătorind Sf. Valentin de Raetia. Femeile ar putea alege să o onoreze pe Sfânta Valentina, o fecioară martirizată în Palestina la 25 iulie, 308 d.Hr.

Biserica Ortodoxă de Est sărbătorește oficial Sfântul Valentin de două ori, o dată ca bătrân al bisericii pe 6 iulie și o dată ca martir pe 30 iulie.

În România, Ziua Îndrăgostiţilor este o sărbătoare adoptată. Pe 24 februarie se sărbătoreşte, cu adevărat, ziua dragostei - Dragobetele. În folclorul românesc, el se pare că a fost fiul Babei Dochia. Ca şi în restul lumii, românii îşi arată şi mai mult în acestă zi dragostea, se logodesc sau căsătoresc, îşi fac cadouri şi multe surprize şi petrec alături de cei dragi.

Cine este Cupidon

Cupidon este adesea înfățișat pe felicitările de Ziua Îndrăgostiților şi menţionat în poveştile de dragoste ca un înger cu aripi şi un arc care lansează săgeți de dragoste către persoanele care îşi poartă mai apoi iubire nebănuită.

Cupidon își are rădăcinile în mitologia greacă ca Zeul grec al iubirii, Eros. Relatările despre nașterea sa variază; unii spun că este fiul lui Nyx și Erebus; altele: al Afroditei și Ares; alții sugerează că este fiul lui Iris și Zephyrus sau chiar al Afroditei și Zeus (care ar fi fost atât tatăl său, cât și bunicul său).

Potrivit poeților greci, Eros era un nemuritor care se juca cu emoțiile zeilor și ale oamenilor, folosind săgeți de aur pentru a-i face pe muritori şi nemuritori să se îndrăgostească între ei pentru a semăna aversiune.

Tradiţii de Ziua Îndrăgostiților

Pe lângă Statele Unite, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în Canada, Mexic, Regatul Unit, Franța și Australia. În Marea Britanie, Ziua Îndrăgostiților a început să fie celebrată popular în jurul secolului al XVII-lea.

La mijlocul secolului 18, devenise deja o obişnuinţă ca oamenii să îşi exprime iubirea lăsând felicitări sau bileţele de Ziua Îndrăgostiţilor persoanelor faţă de care au sentimente. La început, ziua Sfântului Valentin era asociata doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie. În timp, aceasta sărbătoare poate fi celebrată de toţi cei pe care îi iubim: fraţi, surori, mame, taţi, prieteni.

Astăzi, 145 de milioane de felicitări de Ziua Îndrăgostiților sunt trimise în fiecare an, făcând de Ziua Îndrăgostiților a doua cea mai mare sărbătoare a anului de trimitere a cărților (de Crăciun sunt trimise mai multe cărți).

De Sfântul Valentin, fetele nemăritate îşi pot visa ursitul

Potrivit tradiţiile anglo-saxone, în ziua Sfântului Valentin, păsările îşi aleg perechea. Se spune și că prima pasăre pe care va vedea o fată în această zi îi va prevesti cu ce bărbat se va căsători. 

Dacă va vedea o mierlă, destinul îi va aduce în cale un preot, măcăleandrul un marinar, păsările cu pene galbene un bărbat bogat, vrabia un fermier, păsările cu pene albastre un bărbat vesel, porumbelul un bărbat iubitor, iar dacă va vedea o ciocănitoare va rămâne nemăritată.

În plus, înainte de culcare, fetele îşi pun sub pernă o floare de coadă şoricelului. Prima persoană pe care o vor vedea când vor pleca de acasă va fi viitorul soţ. Tot în noaptea de Sfântul Valentin, fetele nemăritate trebuie să înconjoare biserica de 12 ori, pentru a-și visa ursitul, iar numele pretendenţilor unei fete sunt scrise pe bucăţi de hârtie care sunt învelite în lut şi puse în apă. Prima bucată de lut care va ieşi la suprafaţă conţine numele celui cu care față se va mărita.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Cine a fost Sfântul Valentin. Este considerat protectorul îndrăgostiților