SPECIAL! Cine mănâncă ciocolată, departe ajunge
Ciocolata! Greu cu ea, dar mai greu fără ea! Cine ţi-e alături când simţi că lumea ţi se prăbuşeşte în cap? Cine îţi aduce zâmbetul pe buze? Cine te umple de energie? Dar cine te îngraşă şi cine îţi strică dinţi?!
Ciocolata! Greu cu ea, dar mai greu fără ea! Cine ţi-e alături când simţi că lumea ţi se prăbuşeşte în cap? Cine îţi aduce zâmbetul pe buze? Cine te umple de energie? Dar cine te îngraşă şi cine îţi strică dinţi?!
În urmă cu patru mii de ani, mayaşii şi aztecii descopereau o băutură senzaţională, bazată pe boabe de cacao fermentate. Arheologii au descoperit că - de-a lungul timpului - popoarele mezoamericane reuşiseră să-şi îmbunătăţească "ciocolata alcoolizată" cu chilli, vanilie şi miere.
Au trecut, însă, trei milenii şi jumătate până când conchistadorii spanioli au adus ciocolata în Europa. Şi a mai fost nevoie de încă 300 de ani şi ceva până când un englez au reuşit să creeze prima tabletă de ciocolată. Iar de atunci, minunea dulce a devenit favorita oamenilor din toată lumea. Dar, deşi a fost acuzată că îngraşă sau că provoacă o mulţime de carii, ciocolata este departe de a fi un pericol pentru umanitate.
Ne face fericiţi! Şi asta pentru ca hormonul fericirii este activat atunci când mâncăm ciocolata, care are un conţinut mare de cacao. Chiar şi mirosul de ciocolată are un efect benefic asupra organismului: ne relaxează creierul precum o aromaterapie clasică.
Alexandru Stan lucrează de aproape 10 ani cu ciocolata. O modelează, o combină cu diverse arome, pentru ca, în final, produsul care iese din mâna lui să aducă zâmbete pe faţa clienţilor. Pe durata uceniciei în Franţa a învăţat că ciocolata, de fapt, este un aliment-minune. "Pentru persoanele care ţin regim este foarte bună, deoarece materia grasă din ciocolată vorbim de untul de cacao nu este trimis în ţesutul adipos şi automat o eliminăm fără să ne îngraşe".
Ba mai mult consumul de ciocolată amăruie s-a dovedit că este benefic pentru sistemul circulator. Alte studii au arătat că este un stimulator cerebral, dar şi un inhibitor al tusei şi al diareei. Mai mult, atunci când ciocolata ni se topeşte în gură, activitatea creierului nostru creşte, la fel şi ritmul cardiac.
Iar dacă nu vă place ciocolata ca atare - deşi este puţin probabil - puteţi să vă preparaţi pur şi simplu o cacao. Nu doar că o să vă încălzească, dar o să vă satisfacă şi poftă de dulce.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰