Ciocârlia şi capra neagră vor fi animale protejate de lege în România
Ciocârlia şi capra neagră vor fi, din nou, protejate de lege. Asta după ce ani la rând, vânătoarea lor a fost permisă fără restricţii. Activiştii de mediu atrag atenţia că ţara noastră a devenit un paradis al vânătorii de capre negre, cândva monument al naturii în România.
- Vânătorii sunt nemulțumiți de decizie.
- Capra neagră a fost scoasă de sub protecție în 2007.
Ciocârlia şi capra neagră vor fi, din nou, protejate de lege. Asta după ce ani la rând, vânătoarea lor a fost permisă fără restricţii. Activiştii de mediu atrag atenţia că ţara noastră a devenit un paradis al vânătorii de capre negre, cândva monument al naturii în România. Vânătorii dezaprobă însă decizia ministrului Mediului şi spun că măsura le va aduce o gaură uriaşă în buget. Străinii plătesc mii de euro pentru a ucide un astfel de animal.
Cu ale sale triluri încântătoare, ciocârlia a inspirat dintotdeauna muzicieni şi poeţi. În 1996 însă, a fost introdusă pe lista păsărilor care pot fi vânate. 10 ani mai târziu, ciocârlia a redevenit protejată, dar numai pentru un an. Ministrul Mediului vrea acum ca această specie, emblematică pentru România, să fie din nou un trofeu interzis pentru vânători.
În prezent, vânătoarea de ciocârlii este oprită de anul trecut. Curtea de Apel Braşov a dat câştig de cauză unei asociaţii, după ce Guvernul aprobase, pentru 2019, împuşcarea a jumătate de milion de astfel de păsări. 50 la sută dintre cele vânate ajungeau la străini. Activiştii spun că pentru o singură pasăre ucisă, italienii , de exemplu, plătesc între 5 şi 10 euro. Devine în schimb o delicatesă pe piaţa restaurentelor din Italia, unde se vinde cu sume uriaşe.
Ameninţată este şi capra neagră, spune ministrul interimar al Mediului.
Anunţul că ciocârlia şi capra neagră vor fi, din nou, specii protejate nu este deloc pe placul vânătorilor români. Cum pe alte continente nu s-a adaptat, iar la noi regulile nu sunt aşa de stricte, mulţi străini care doresc să-şi treacă la trofee o capră neagră aleg România. Iar internetul este plin de anunţuri ale firmelor care organizează astfel de partide de vânătoare. De pe urma lor, asociaţile din domeniu câştigau până acum zeci de mii de euro.
Anul trecut, pentru capra neagră, Guvernul a stabilit o cotă de vânătoare de 609 exemplare. În condiţiile în care, în toată ţara există peste 8.000 de exemplare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰