Cireşele amare, la mare căutare în acest sezon
Ce dulce-i profitul când fructele au gust amar! Livezile de cireşi din toată ţara sunt vânate de producătorii de dulceaţă, băuturi, dar şi de marii comercianţi. Cererea este atât de mare, încât recolta nu va fi suficientă.
Ce dulce-i profitul când fructele au gust amar! Livezile de cireşi din toată ţara sunt vânate de producătorii de dulceaţă, băuturi, dar şi de marii comercianţi. Cererea este atât de mare, încât recolta nu va fi suficientă. Cireşele amare sunt considerate medicament pentru organism, iar dulceaţa din aceste fructe - "regina" din cămară. Şi, ca orice desert sofisticat, servirea trebuie să fie pe măsură.
Odată cu terenul pentru casă, familia Petrea, din Bâldana, judeţul Dâmboviţa, a cumpărat şi o mică mină de aur în urmă cu opt ani. Un pom bătrân, de şase decenii, a devenit sursa unei afaceri de succes: producţia de cireşe amare.
Din cei 260 de pomi pe care îi au acum în livadă, 150 sunt cireşi amari. Chiar şi cu o producţie mai mică, familia Petrea are un profit sigur de 10 mii de lei pe sezon. Şi nu duce lipsă de clienţi.
Producătorii vor să îşi extindă livada, dar spun că, momentan, se împiedică de o mare problemă: lipsa muncitorilor. Culesul cireşelor amare este un proces migălos, care necesită răbdare.
Din cireşele amare se pregăteşte o dulceaţă al cărei gust îi trimite pe români în alte vremuri.
Fructele sunt şi un bun medicament, spun specialiştii. Consumul a 20 de cireşe amare ar avea efectul unei aspirine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰