Antena Meniu Search
x

Ca să îşi înscrie copiii la clasa zero în şcoli mai bune, bucureştenii cumpără vize de flotant

De ziua lor, mamele au stat chiar şi 24 de ore la coadă, în faţa şcolilor, ca să-şi înscrie copilul în clasa pregătitoare.

Vezi și

De ziua lor, mamele au stat chiar şi 24 de ore la coadă, în faţa şcolilor, ca să-şi înscrie copilul în clasa pregătitoare. De astăzi, a început oficial goana după şcolile bune. Pentru unii, a devenit o afacere. Vând pe sute de lei sau sute de euro o viză de flotant, care le permite părinţilor să aleagă şcolile favorite. Altele decât cele aflate în apropierea casei lor. 

Un intermediar este gata să ne primească "în acte" în casa lui, în schimbul a 700 de lei. Ştie că "vânzarea" adresei este o afacere, când părinţii caută şcoli bune pentru copiii lor. Cum înscrierea în clasa pregătitoare se face exclusiv după domiciliu, care trebuie să fie obligatoriu în vecinătatea şcolii, familiile sunt dispuse să se mute "pe hârtie" la rude, prieteni sau chiar la necunoscuţi, cumpărând o viză de flotant. Intermediarul care ne-a oferit un preţ face bani cu apartamentul mamei lui. Nu suntem singurii clienţi. 

Anunţuri de vânzare a vizelor de flotant sunt de ani întregi pe toate drumurile. Iar preţurile sunt în lei şi în euro. 

Efectul afacerii care a înflorit în România se vede în şcoli. În 2015, de exemplu, aproape jumătate din clasele pregătitoare din Bucureşti au avut peste 30 de elevi. Supraaglomerarea duce la probleme de atenţie şi de interacţiune pentru copiii care abia au terminat grădiniţa. 

Pe acelaşi subiect

Părinţii susţin că tocmai metodologia, care permite selecţia copiilor exclusiv după domiciliu, lasă loc fraudelor. De vină ar fi şi acordarea vizelor de flotant, pentru aceeaşi adresă, fără să se verifice suprafaţa apartamentului şi numărul de persoane. În unele cazuri, zeci de oameni ajung să locuiască într-o garsonieră de 30 de metri pătraţi.

În Bucureşti peste 14.000 de copii urmează să fie înscrişi în clasa pregătitoare, în acest an. Şi aproape 170 de mii în toată ţara. Astăzi au început oficial înscrierile, dar şi lupta pentru şcolile de elită. În oraşul Gherla, de exemplu, părinţii au format liste şi cozi în faţa unei şcoli.

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare se termină pe 30 martie. A doua începe pe 11 aprilie, când copiii vor fi putea fi repartizaţi pe locurile rămase libere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Ca să îşi înscrie copiii la clasa zero în şcoli mai bune, bucureştenii cumpără vize de flotant