Antena Meniu Search
x

Protejarea mediului, doar pe hârtie în Cluj. Centrul modern de sortare a deşeurilor zace nefolosit

Un centru modern de sortare a deşeurilor, construit cu 100 de milioane de euro zace nefolosit în judeţul Cluj. Deşi a fost inaugurat încă de pe data de 25 mai, maşinile sunt descărcate tot la vechea groapă de gunoi.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 03.07.2020, 11:48

Vezi și
  • Patru sute de tone de gunoaie ajung zilnic la cele două gropi de gunoi neconfrome.
  • Acestea au atins o capacitate de umplere de 75%.

Centrul de management al deşeurilor nu are autorizaţie de mediu, iar licitaţia care stabileşte firma unică pentru preluarea gunoaielor din judeţ a fost contestată. Procesul poate dura ani de zile, timp în care groapa modernă de gunoi va avea porţile ferecate.

"A intrat în acest centru prima maşină cu deşeuri selectate. Epoca poluării în judeţul Cluj a luat sfârşit, astăzi am închis rampa poluantă." Este anunţul făcut cu surle şi trâmbiţe de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj în 22 mai. Astăzi, am vrut să vedem cum funcţionează noul Centru de management al deşeurilor din judeţul Cluj, dar încă de la poarta reporterii Observator au avut parte de o surpriză.

Lucrările la noul centru de deseuri au început în 2011 şi au costat aproape 70 milioane de euro, de 3 ori mai mult decât preţul estimat iniţial.

Singurul camion care a intrat pe poarta centrului modern a fost cel de la inaugurare. De atunci, gunoaiele sunt duse tot la rampele care ar fi trebuit închise în acest an.

Patru sute de tone de gunoaie ajung, în continuare, în fiecare zi la cele două gropi de gunoi neconfrome. În doar patru ani, acestea au atins o capacitate de umplere de 75% şi nu peste multă vreme nu vor mai putea fi folosite deloc. 

Unul dintre motivele pentru care cel mai mare centru de gestionare a deşeurilor din ţară nu funcţionează este lipsa autorizaţiei de mediu.

Liana Mureşan Dir. ex. ANPM Cluj: Conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului funcţionarea fără autorizaţie, sau a autorizaţiei integrate de mediu este interzisă. 

Consiliul judeţean spune însă că in urma unei decizii a comitetului judetean pentru situaţii de urgenţă s-a stabilit că poate funcţiona fara aceasta hârtie, decizie care însă a fost contestată.

Valentin Jucan - consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj: Din punct de vedere tehnic lucrările sunt finalizate, sunt recepţionate, sunt la un standard excepţional si foarte foarte curând va fi utilizabil.

Curând ar putea însemna chiar şi câţiva ani. Nu din cauza autorizaţiei, ci pentru că a fost contestată şi licitaţia pentru stabilirea operatorului care va administra rampa. Iar un eventual proces poate se poate întinde pe o perioadă nedeterminată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Protejarea mediului, doar pe hârtie în Cluj. Centrul modern de sortare a deşeurilor zace nefolosit