Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Observator pentru #Colectiv. Adina, viața după o lună de comă: ”Mi-am văzut pielea de pe mâini cum se topea şi am leşinat!”

La nici o mie de kilometri distanţă, medicii belgieni au salvat-o pe Adina. Voluntară pentru mai multe cauze umanitare, şi ea a fost nevoită să poarte o mască pe faţă. Ca şi Alex. Jumătate de chip şi jumătate de trup poartă stigmatul unei tragedii care practic i-a oprit viaţa timp de o lună.

de Redactia Observator

la 30.10.2016 , 20:00

La nici o mie de kilometri distanţă, medicii belgieni au salvat-o pe Adina. Voluntară pentru mai multe cauze umanitare, şi ea a fost nevoită să poarte o mască pe faţă. Ca şi Alex. Jumătate de chip şi jumătate de trup poartă stigmatul unei tragedii care practic i-a oprit viaţa timp de o lună.

Adina Spotol i-a avut drept îngeri păzitori pe mama ei şi pe medicii de la spitalul din Bruxelles, care i-au devenit prieteni.

"Când a venit flacăra aceea mare, am leşinat, mi-am văzut pielea de pe mâini cum se topea şi am leşinat. Am fost aşa cam ca la rotisor. Nu ştiu cum am reuşit", Adina Spotol.

Vezi și

"I-am zis soţului. Nu e Adina. Ea nu e Adina! Şi atunci am ridicat cearşaful de pe picioare, i-am văzut unghiile. Ştiţi ce întrebare mi-a pus după ce s-a trezit din comă? Că dacă o pierdeam, o îmbrăcam în rochie de mireasă? Copii noştri s-au schimbat foarte mult, chiar dacă nu recunosc. poate suferinţa i-a schimbat. Nu erau aşa. Copii noştri s-au schimbat", spune cu lacrimi mama Adinei.

În spitalul militar Regina Astrid de lângă Bruxelles, Adina s-a născut din nou. La 27 de ani.

"Când au ajuns, românii nu erau într-o stare prea bună. Ba chiar erau foarte rău. Sufereau de arsuri severe, şi infecţii extrem de puternice", a declarat Sincron Thomas Rose, medic chirurg.

Nici medicul anestezist Oliver Stoe nu uită cât de greu le-a fost să îi salveze viaţa. El i-a stat alături Adinei când s-a trezit după o lună de comă. "Ştiu bacteriile pe care le a avut pe de rost: pseudomonas aeruginosa multirezistentă, acinetobacteria multirezistentă - bacteria asta e rezistentă chiar şi la colistin şi klebsiella pneumoniae pozitiv şi aia era rezistenta la toate antibioticele din lume. ŞI a mai avut acinetobacter baumannii împotriva căreia doar un antibiotic a putut fi folosit", spune Oliver Stoe.

În timp ce, în România, pacienţii erau spălaţi pe viu, în aceeaşi cadă a Spitalului de Arşi, la Bruxelles sunt curăţaţi de bacterii sub anestezie generală.

"Când ai arsuri de gradul 2 şi nu eşti sedat, iar cineva te perie efectiv ai urla din toţi rărunchii şi nu ai putea să înduri. Ar fi imposibil fără anestezie generală. Când sunt sedaţi, îi transpotăm cu liftul pentru arşi în cada specială. Durează între o oră şi 2 ore şi jumătate. Acesta e sistemul de transport, îl ridicăm şi îl ducem la baie, unde e conectat la aparatele pentru respiraţie şi din tavan vine aer steril", explică medicul protocolul care se aplică în cazul pacienţilor arşi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Ştiri sociale » Observator pentru #Colectiv. Adina, viața după o lună de comă: ”Mi-am văzut pielea de pe mâini cum se topea şi am leşinat!”