Antena Meniu Search
x

#Colectiv – un an. Tragedia care a îngenuncheat România, trăită de poliţiştii de la Omoruri: “Am văzut o mamă cum alerga de la o masă la cealaltă, în speranţa că «nu-i al meu, nu-i al meu...”

#Colectiv – un an. Astăzi se împlineşte un an de la tragedia care a îndoliat România: incendiul din clubul Colectiv, care a răpit 64 de suflete şi a rănit peste o sută de persoane.

#Colectiv – un an. Astăzi se împlineşte un an de la tragedia care a îndoliat România: incendiul din clubul Colectiv, care a răpit 64 de suflete şi a rănit peste o sută de persoane.

#Colectiv – un an. Dincolo de mărturiile cutremurătoare ale victimelor, ale prietenilor şi ale părinţilor care şi-au văzut copiii murind în incendiu, dimensiunea tragediei din Colectiv răzbate şi din poveştile celor care au fost însărcinaţi să gestioneze consecinţele dezastrului.

#Colectiv – un an. În seara de 30 octombrie 2015, tot efectivul de ofiţeri de la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei a fost mobilizat la faţa locului.

#Colectiv – un an. “Prin natura meseriei suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii, dar aici a fost ceva ieşit din comun. Niciunul dintre noi nu mai văzuse vreodată atâtea persoane decedate la faţa locului. În prima seară au fost 26, iar emoţia era amplificată de rudele şi prietenii care încercau să afle ce se întâmplă. La un caz obişnuit, numărul aparţinătorilor este redus, or aici erau sute de oameni care voiau să ştie dacă copilul, fratele, sora a murit sau nu. Şi în momentul acela noi nu aveam ce răspuns să le dăm. Dacă vă uitaţi la atentatul de la Nisa, abia după nouă zile au reuşit să identifice ultimele victime, pentru că sunt lucruri care nu pot fi făcute şi repede, şi corect. Mulţi dintre cei care au murit în noaptea incendiului erau arşi în partea superioară a corpului. La faţă în special. Asta ne-a îngreunat enorm munca. Iar a spune unei mame că i-a murit copilul pentru ca peste două zile să-i spui că ai greşit, e un lucru pe care întotdeauna trebuie să-l eviţi“, explică comisarul Radu Gavriş, şeful Serviciului Omouri din Poliţia Capitalei.

#Colectiv – un an. Darius Lupescu, inspector principal în cadrul aceluiaşi serviciu, a fost printre cei care au asistat la procesul de identificare a cadavrelor: “Au fost lucruri care m-au marcat. Am văzut o mamă cum alerga de la o masă la cealaltă, în speranţa că «nu-i al meu, nu-i al meu...». Chiar asta era exprimarea, «nu-i al meu...», şi în momentul când a ajuns la penultima masă şi-a dat seama că acolo era copilul ei. Noi trebuie să încercăm să ne păstrăm cumpătul, dar în situaţii de felul acesta – nu cred că este ruşinos să o recunoaştem – majoritatea dintre noi am avut momente când ni s-au umezit ochii“.

“Într-un fel se abordează mama, într-un fel se abordează tata. Într-un fel abordezi bunica şi altfel abordezi fratele”

#Colectiv – un an. Uneori, poliţiştii trebuie să joace şi rolul de mesageri şi să înştiinţeze rudele despre decesul unei persoane. Nu există o procedură standard pentru astfel de cazuri şi nici un training special. Fiecare ofiţer procedează după cum crede de cuviinţă. “Conjucturile diferă de la caz la caz, iar noi trebuie să ne adaptăm. Uneori încercăm să asigurăm şi asistenţă medicală pentru că poate să apară un leşin, o pierdere a cunoştinţei... Nu suntem psihologi, dar ne bazăm pe experienţa căpătată de-a lungul anilor. Într-un fel se abordează mama, într-un fel se abordează tata. Într-un fel abordezi bunica şi altfel abordezi fratele. Nu poţi să ai proceduri pentru fiecare“, spune comisarul Niculae Mitrea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » #Colectiv – un an. Tragedia care a îngenuncheat România, trăită de poliţiştii de la Omoruri: “Am văzut o mamă cum alerga de la o masă la cealaltă, în speranţa că «nu-i al meu, nu-i al meu...”