Antena Meniu Search
x

Coma omului îmbuibat

Ştim cu toţii că toată energia organismului se focalizează spre digestie

Vezi și

Ştim cu toţii că toată energia organismului se focalizează spre digestie.Dar acesta nu este singurul motiv pentru care ne simţim epuizaţi, după o masă copioasă. Nutriţioniştii i-au dat şi un nume acestei stări de sfârşeală. I-au spus "coma omului îmbuibat". 

Somnolenţa care ne cuprinde după ce mâncăm depinde foarte mult de felul în care ne alimentăm. Şi aici ne referim la tipul de mâncare, ingredientele care se asociază, modul în care a fost preparată şi ora la care este consumată. Desigur, există perioade din an în care - chiar şi cei mai ponderaţi oameni - tot mai comit excese alimentare.

După post, în special şi de sărbători se obişnuieşte cel puţin la noi la români să se facă un exces de consum de alimente tradiţionale, care de obicei sunt grele, conţin multe grăsimi saturate, grăsimi animale, se consumă în cantităţi mari avalanşe de alimente la intervale scurte de timp, pentru că noi în bucătăria românească avem multe feluri de mâncare şi iată apare, se consumă alcool mult, se respiră fum de ţigară şi toate aceste lucruri se întâmplă pe parcursul a câtorva zile.

Apar tot felul de colapsuri în organism, de la simplele reacţii uşoare digestive şi până la indigestie şi chiar periclitarea stării de echilibru de sănătate. Vorbim despre dezechilibre care ar putea să conducă chiar la stare generală proastă, insomnie, sau invers, somnolenţă excesivă, acea formă de hipozie cerebrală, de neputinţă a organismului de a respira şi de a se oxigena corect, în special la nivel cerebral şi astfel apare starea de rău.

Modul prin care putem evita această stare este să evităm alimentele bogate în zaharuri şi să mâncăm proteine şi grăsimi sănătoase. Aici putem include lactatele, nucile şi seminţele, dar şi legumele de toate felurile.

Excesul de alimente trebuie combătut, consumul excesiv de alimente la masa de Crăciun în special şi divizarea meniului pe mai multe mese, la intervale de minim o oră, consum de apă în cantităţi mici pentru hidratare completă şi corectă şi pentru a evita deshidratarea şi pentru a stimula digestia, de asemenea limitarea consumului de alcool, adică nu spune nimeni, de sărbători se consumă alcool, dar să fie în cantitate limitată şi bine contorizată, să nu adoptăm o poziţie culcat după masă şi să încercăm să ne plimbăm puţin în aerul proaspăt al iernii, după aceste mese copioase.

De asemenea, putem consuma mese mai mici şi mai dese, astfel încât să nu ajungem niciodată la senzaţia de saturaţie. Astfel, glicemia se va menţine constantă pe tot parcursul zilei iar senzaţia de somnolenţă va fi îndepărtată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Coma omului îmbuibat