Combini aceste DOUĂ MEDICAMENTE? Medicii avertizează: Obiceiul POATE FI FATAL!
Românii par să fie campionii luării de medicamente după ureche. Pe lângă faptul că acestea nu vor avea efectul scontat, medicii avertizează că anumite combinaţii de medicamente pot fi fatale
![](https://img.observatornews.ro/0/2015/6/12/154383/143411495253723381.webp?w=430&f=2&v=2)
Românii par să fie campionii luării de medicamente după ureche. Pe lângă faptul că acestea nu vor avea efectul scontat, medicii avertizează că anumite combinaţii de medicamente pot fi fatale
Administrarea concomitentă a medicamentelor poate duce la amplificarea efectului sau, dimpotrivă, la reducerea acestuia ori pot surveni reacţii secundare grave.
Riscurile sunt şi mai mari la persoanele care urmează tratamente de lungă durată (pentru hipertensiune arterială, pentru scăderea colesterolului „rău” sau pentru bolile cronice), întrucât acestea pot interacţiona, de pildă, cu medicamentele indicate în răceală, gripă sau în unele tulburări digestive.
Aspirina creşte efectul anticoagulantelor:
- Medicamente expirate și alimente ținute lângă otravă de șoareci, vândute la negru în târgurile de vechituri...
- În plin sezon de gripă, rafturile farmaciilor sunt goale. Cum explică medicii lipsa de medicamente
- Scandal în Parlament: CCR voia să cumpere medicamente de 700.000 lei pentru angajaţi şi judecătorii pensionaţi
- Dragoş Damian, despre dispariţa medicamentelor ieftine de pe piaţă: "Un camion cu ser fiziologic e cât un camion...
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Printre tratamentele care necesită o atenţie sporită se numără anticoagulantele orale (prescrise pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge). De obicei, administrarea acestora se face pe perioade lungi, existând o probabilitate mai mare ca ele să interacţioneze cu alte medicamente.
De aceea, dacă iei anticoagulante, menţionează acest lucru farmacistului în caz că ai nevoie să iei alte medicamente. De pildă, administrarea în acelaşi timp a anticoagulantelor cu aspirină sau cu ibuprofen creşte riscul de hemoragie internă.
Iată ce antibiotice TREBUIE să eviţi dacă iei medicamente pentru colesterol!
Medicamentele indicate pentru reducerea colesterolului „rău” (statinele) pot avea ca efect secundar distrugerea ţesutului muscular scheletic. Acest risc este amplificat de administrarea concomitentă a unor antibiotice precum claritromicina. De aceea, în timpul tratamentului cu antibiotice, statinele trebuie evitate.
Este bine de ştiut şi că eficienţa anticoncepţionalelor poate fi redusă de unele antibiotice cu spectru larg de acţiune, precum ampicilina, amoxicilină, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilina, eritromicina, tetraciclina şi claritromicina. Tetraciclina nu trebuie luată în acelaşi timp cu unele medicamente indicate pentru tratarea acneei (retinoizi), întrucât există riscul producerii hipertensiunii intracraniene.
De asemenea, antibioticele din categoria cefalosporinelor nu se asociază cu diureticele, din cauză că pot surveni complicaţii renale.
Alte combinaţii nefaste
• Antidepresivele şi anxioliticele (indicate în tratamentul anxietăţii) nu se administrează în acelaşi timp cu anticoagulantele, cu pastilele contra migrenelor sau cu tratamentele contra tuşei.
• Corticosteroizii nu se administrează nici împreună cu unele diuretice şi purgative, existând risc de aritmii.
• Antihistaminicele potenţează efectul sedativelor, iar metoclopramidul creşte absorbţia paracetamolului.
• Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰