Comerţul cu produse din trandafiri, o afacere profitabilă
Afacerile cu trandafiri devin tot mai înfloritoare şi pentru noi, nu doar pentru vecinii bulgari. Şi asta pe măsură ce românii redescoperă gusturile copilăriei: dulceaţa şi siropul de trandafiri. Un agricultor din Mureş a pariat pe un soi de trandafir din Germania şi şi-a recuperat investiţia.
Afacerile cu trandafiri devin tot mai înfloritoare şi pentru noi, nu doar pentru vecinii bulgari. Şi asta pe măsură ce românii redescoperă gusturile copilăriei: dulceaţa şi siropul de trandafiri. Un agricultor din Mureş a pariat pe un soi de trandafir din Germania şi în niciun an şi-a recuperat investiţia. Are cumpărători din toată ţara care îi caută produsele la târgurile tradiţionale. Petalele de trandafir ajung şi în marile restaurante unde sunt reinterpretate pentru a da savoare mâncărurilor clasice.
Nu suntem pe o plantaţie din Bulgaria, ci într-o grădină din Mureş. Lucian Inţa s-a întors în urmă cu cinci ani din străinătate şi a vrut să readucă românilor din gusturile copilăriei: tradafirii de dulceaţă.
A investit 3.000 de euro în cultura de trandafiri, bani pe care i-a recuperat din primul an. De pe nici jumătate de hectar culege 30 de kilograme de petale. Asta inseamnă peste 150 de kg de dulceaţă.
Intensitatea aromei variază de la un soi la altul, de la lavandă până la iasomie sau chiar fructe.
- Două surioare, de 2 şi 3 ani, au murit după ce au căzut într-un lac din Mureş. Cea mare a încercat să o...
- Doi frați de 11 și 13 ani, care se află în grija statului, dispăruți. Au plecat de dimineață la școală,...
- Val uriaş de infecţii respiratorii în Mureş. Într-o singură săptămână, numărul îmbolnăvirilor a crescut...
- Bătrân furat de 350 de lei, după ce un escroc s-a dat drept "angajat la gaze" și i-a cerut să achite o factură
- Sfârşit tragic pentru o femeie de 50 de ani din Mureş, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări. Fiica a dat...
Un borcan de dulceaţă de trandafiri costă 10 lei. Siropul este mai scump, 15 lei, o sticlă de 200 de mililitri, dar şi preparara durează mai mult.
După ce s-au fiert, petalele sunt lăsate 24 de ore la macerat. Petalele de trandafiri sunt o delicatesă şi în bucătăria restaurantelor cu pretenţii. Acest bucătar le pune în valoare într-un sos chutney, dulce-acrişor.
Sosul dă o explozie de arome ce merge de minune cu peşte sau fructe de mare.
Din petalele de trandafir se mai pot obţine uleiuri esenţiale, ceaiuri, vinuri şi oţeturi.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰