Un condamnat pentru trafic de persoane face dedicații autorităților române direct din Germania
Un condamnat penal se plimbă liber prin Germania de aproape un an de zile şi sfidează Poliţia prin dedicaţii online pe pagina de Facebook. Bărbatul a traficat o fată de 15 ani, pe care a vândut-o pe un câine de rasă. De vină pentru nepedepsirea lui ar fi traducerea aproximativă a corespondenţei dintre judecătorii români şi cei germani.
- Cătălin Costoiu a fost condamnat în România la șase ani de închisoare.
- Autoritățile române nu au obținut extrădarea bărbatului.
Costoiu Cătălin - dat în urmărire internaţională pentru trafic de minori cu o condamnare de șase ani de închisoare cu executare.
Deşi ar trebui să se afle în spatele gratiilor, se bucură de "seri liniştite alături de familie", în Germania.
A traficat, în 2011, o copilă de 15 ani. A dat-o pe un câine din rasa pitbull şi 2.000 de lei, bani din care i-a luat unei complice o pereche de cizme.
După ce a ajuns la "cumpărător", minora a reuşit să sesizeze poliţia. Dosarul a fost preluat de DIICOT, iar ancheta a durat cinci ani şi jumătate.
În noiembrie 2016, dosarul a fost trimis în judecată. În mai, anul trecut, Tribunalul Bistriţa Năsăud a dat primele condamnări. Deciziile defintive vin în noiembrie 2019.
La nouă ani de la traficarea victimei, Costoiu era deja fugit din ţară.
A fost localizat în decembrie 2019, într-un oraş din Germania, dar nu arestat. Este momentul în care începe corespondenţa între judecătorii Tribunalului Bistriţa Năsăud şi cei germani.
O corespondenţă greoaie, cu traduceri ambigue în urma căreia s-a stabilit să facă pedeapsa pe teritoriul german.
Ioana Ceucă, judecător Tribunalul Bistriţa-Năsăud: Motivele nu au fost invocate în adresă. Probabil că aceste nelămuriri din partea autorităţilor din Germania survin şi ca urmare a traducerilor efectuate de către traducători, dar noi am fost foarte expliciţi.
În luna iulie are loc ultima corespondenţă. Două luni şi jumătate mai târziu: condamnatul penal este activ pe pagina lui de socialiazare şi acceptă conectarea online, cu noi. Apoi, îşi şterge contul.
În libertate, individul îşi continuă viaţa liniştit, ba chiar face dedicaţii online celor care îl caută. O melodie a manelistului Dani Mocanu cu mesajul "mă simt liber".
Ministrul Justiţiei spune că nu are ce face, are doar rol de suport. Tot ce înseamnă extrădare pe zona Uniunii Europene se discută direct de către instanţele de judecată pe baza mandatului european de extrădare.
România are o listă lungă de infractori fugari.
Gabriel Popoviciu, om de afaceri condamnat la șapte ani de închisoare pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu. A fost prins în Londra, în august 2017, şi nu a fost extrădat nici până în prezent.
Fosta şefă DIICOT Alina Bica, fratele lui Omar Hayssam sau fostul deputat UDMR Marko Attila sunt doar câteva dintre numele celebre ale celor care se sustrag şi acum de la executarea unor condamnări penale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰