Condiții inumane în izolatorul Spitalului Județean Ploiești. Pacienții, înghesuiți într-o cameră, fără apă sau mâncare
Aproape 100 de ore. Atât a stat un pacient suspect de COVID, simptomatic, în aşteptarea testului. S-a întâmplat la Spitalul Judeţean Ploieşti. Zeci de alţi pacienţi trec în fiecare zi prin acelaşi chin. Adunaţi toţi într-o singură încăpere, fără să primească măcar un pahar cu apă. Primesc în schimb indiferenţă şi ridicat din umeri. 1409 de cazuri noi au fost astăzi în România, 32 de morţi şi 480 de oameni sunt în secţiile de Terapie Intensivă.
- Oamenii se plâng că sunt ținuți cu orele într-o încăpere, fără alimente sau tratament
- Un pacient suspect de coronavirus a stat patru zile în cameră
- Reprezentanții unității medicale recunosc că în izolator condițiile sunt improprii
Asistentă: Să ştiţi că i-a ieşit rezultatul, este pozitiv şi acum colegele...
Venera Vasile, fiica unei paciente: Nu se poate să fie pozitiv!!!! Nu cred! Spuneţi-mi vă rog unde este mama acum, unde este?
Asistentă: Este în izolator deocamdată.
Izolator care a devenit un loc de coşmar pentru pacienţii deja îngroziţi că ar putea fi bolnavi de COVID. Acolo trebuie să aştepte rezultatul. Iar telefonul se închide brusc.
Venera Vasile, fiica unei paciente: Ăsta este tratamentul, vedeţi? Îţi spune repede şi-ţi închide.
La fel şi uşile pentru cei care ajung în izolator. Ca să ajungă într-un alt spital suport COVID din Prahova, femeia a fost nevoită să insiste. Cu greu a reuşit, mai ales că spitalele nu mai au locuri. La fel ca la începutul pandemiei.
Venera Vasile, fiica unei paciente: Pot să vă spun că în prima zi de internare acum trei luni am stat aici 12 ore, ne-a plouat, ne-a uscat, foarte grea comunicarea, nu-i dăduseră apă.
Condiții inumane pentru persoanele care ajung la izolator
Şi mărturiile nu se opresc. Tot mai mulţi pacienţi reclamă tratamentul inuman la care au fost supuşi. 70 de oameni, deja confirmaţi cu COVID sau doar suspecţi, au fost nevoiţi să împartă o singură baie.
Pacienţii care au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti povestesc cum au aşteptat zeci de ore până ce au au fost preluaţi de medici. Cei suspecţi că au fost infectaţi cu coronavirus au fost lăsaţi să aştepte într-o singură încăpere, fără apă, mâncare sau tratament.
Pacient: Am stat 96 de ore fără niciun fel de tratament. Le-am spus că am o tuse foarte puternică care nu îmi dă voie sa respir cum trebuie.
Medicii din spital cunosc condiţiile şi au făcut nenumărate cereri către toate instituţiile care i-ar putea ajuta.
Odette Pană, şef UPU SJU Prahova: Eu am avertizat şi am cerut să se facă reparaţiile care se impuneau, dar pacienţii au venit peste noi.
DSP Prahova a cerut Consiliului Judeţean să închirieze containere. Asta se întâmpla în urmă cu aproape o lună. Răspunsul.
Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova: Între şase şi opt săptămâni pot fi aduse acele containere.
Pacienţii continuă să vină totuşi. Împart o singură baie şi tot ce primesc este o mască.
Pacient: Mi s-au făcut testele şi am stat aproape 13 ore pe un scaun, fără un pat pe care să mă pot odihni, pentru că nu aveau aşa ceva.
Toată lumea aşteaptă. Până şi ambulanţele cu pacienţi în stare gravă.
Cei care reprezintă spitalul recunosc cu seninătate că pacienţii au dreptate. Şi atât. Fără soluţii.
Violeta Tănase, purtător de cuvânt SJU Ploieşti: Condiţiile sunt improprii, medicaţie specifică nu se poate administra, este nefiresc ce se întâmplă, suntem revoltaţi cu toţii. Dac-aţi fi pacient, ce-aţi face? Aş face orice sa n-ajung acolo. Deci acolo este ceva ce nu seamănă a medicină de an 2020.
Peste capul spitalului, ministrul Sănătăţii dă indicaţii de regie.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Nu trebuie să existe aceste aglomerări umane, nu trebuie să existe un loc, mai ales într-o unitate medicală, nu se respectă regulile!
Şi chiar dacă nu se respectă, nimeni n-a fost tras la răspundere până acum. Între timp, pacienţii se îmbolnăvesc odată cu sistemul.
Venera Vasile, fiica unei paciente: Nu poţi să schimbi peste noapte un sistem bolnav.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰