Video Condițiile în care se vor putea întoarce în sistem polițiștii, jandarmii și pompierii trecuți în rezervă
Poliţiştii, jandarmii şi pompierii trecuţi în rezervă ar putea fi reangajaţi temporar. Este decizia Ministerului Afacerilor Interne, care are nevoie de oameni pentru a ajuta la gestionarea crizei refugiaților. Cei ce doresc vor fi reîncadrați fără concurs.
Remus a ieșit din Poliție în urmă cinci ani, după 28 de ani de teren, pe străzile Capitalei. Nu ar rata, însă, posibilitatea să poarte din nou uniforma… măcar temporar.
Remus Tiulescu, polițist în rezervă: După pensionare, simți un gol, după atâția ani petrecuți în stradă simți importanța pe care ai avut-o la momentul respectiv. Este un lucru bun pentru a da o șansă foștilor polițiști.
Criza refugiaților ucraineni l-ar putea readuce pe polițiștii în rezervă alături de foștii colegi
Remus Tiulescu, polițist în rezervă: Am foarte mulți colegi, am stat de vorbă cu ei. Foarte mulți ar dori să vină și ei în sistem.
- Rezerviştii s-ar putea întoarce la serviciu. Decizia luată de MAI din cauza presiunii puse de război asupra...
- Situaţie de criză. Ce prevede noul proiect: cum pot fi chemaţi românii între 18-60 de ani la pregătiri militare
- Se caută polițiști pentru frontiere. Ce planuri are Poliția Română pentru a securiza granițele
O măsură recentă le-ar putea permite polițiștilor, pompierilor și jandarmilor în rezervă să revină la muncă, fără concurs, pe o perioadă determinată.
Monica Dajbog, purtător de cuvânt MAI: Fiecare structură va realiza o analiză pentru a identifica posturile care pot fi ocupate fără concurs în baza prevederilor ordonanței de urgență.
Condiții pentru reîncadrarea polițiștilor
Monica Dajbog, purtător de cuvânt MAI: Nu pot fi rechemați în activitate militarii sau reîncadrați polițiștii care au fost trecuți în rezervă, respectiv le-au încetat raporturile de serviciu pentru limită de vârstă sau din motive imputabile lor.
Adică cei care au depășit vârsta maximă admisă sau au avut probleme disciplinare ori cu legea. Ceilalți, în schimb ar putea să patruleze din nou timp de un an. Au posibilitatea să își prelungească revenirea pe o perioadă de maxim trei ani. Sunt, însă, condiționați de criza care are loc la granița cu Ucraina. Salariul va fi direct influențat de experiența și de funcția pe care polițiștii ar fi reîncadrați.
Marius Iconaru, sindicatul Europol: Vor beneficia de aceleași drepturi salariale ca orice alt polițist, însă pe perioada de activitate, dreptul la pensie se va suspenda.
Pe lângă suplimentarea numărului de polițiști, ideea ar putea fi utilă și în formarea proaspeților agenți.
Vasile Zelca, sindicat polițiști: Interesul este să îmbunătățim activitatea și să asigurăm polițiștilor tineri tutori și oameni cu experiență de la care să învețe meserie. Vor avea polițiști cu experiență pe lângă ei, polițiști de la care vor învăța ce trebuie să facă.
Măsura a fost adoptată de Guvern la începutul lunii martie, printr-o ordonanță de urgență.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰