Antena Meniu Search
x

Condițiile meteo nefavorabile și pandemia de coronavirus ar putea duce la o creștere a prețului pentru un kilogram de miere

Mierea, iubită pentru gustul şi proprietăţile ei, s-ar putea scumpi anul acesta. Vremea nefavorabilă şi pandemia au pus probleme mari apicultorilor din ţara noastră, iar pierderile se vor reflecta în preţ. Chiar şi aşa, mierea şi produsele apicole din România rămân printre cele mai ieftine din Europa.

de Redactia Observator

la 11.09.2020, 22:11

Vezi și
  • Prețul pentru un kilogram de miere costă acum până la 25-30 de lei.

O drumeţie de 25 de kilometri pe biciclete, din Târgu Mureş până în satul Pănet. Curentul slow-food i-a ghidat pe cei 10 participanţi spre acest loc pentru a cunoaşte un apicultor local care să îi înveţe tainele meseriei sale. 

Claudia Rânja, coordonator comunitatea slow food Târgu Mureș: Scopul acestor întâlniri este de a pune faţă-n faţă producătorul cu consumatorul, cel mai bun mod în care să ştim ce mâncăm este să cunoaştem în mod direct producătorul. 

Rezervările s-au făcut exclusiv online, iar la faţa locului participanţii au fost întâmpinaţi cu un picnic plin de bunătăţi: șapte specialităţi de miere cremă, tarte cu fructe şi miere, polen crud sau crumble cu cremă de iaurt. 

A fost un an dificil pentru apicultori. Pandemia şi vremea nefavorabilă au făcut ca producţia să fie mult mai mică decât se aşteptau. 

Szabolcs Fogarasi, reprezentant stupină: Anul acesta a fost unul greu, în prima parte a anului am avut multe ploi, chiar când se dechidea salcâmul, s-a făcut miere de salcâm, dar mult mai puţină ca altă dată. Mierea polifloră s-a făcut mai multă, ne-a salvat. 

Din cauza scăderii producției, apicultorii preconizează creșterea prețului cu aproximativ 10%. Spun însă că această majorare nu le va acoperi total pierderile. 

Vaida Ioan, apicultor: Eu nu am mai crescut preţurile la miere, la produsele apicole. Cam de cinci ani am aceleaşi preţuri. 

România se află la coada clasamentului în ceea ce privește prețul mierii poliflore predată procesatorilor. Mulţi producători aleg să vină ei spre client. 

Margareta Ciupe, apicultor: Am ales varianta de a ne adresa clientului final, după ce ani de zile am dat-o firmelor procesatoare. 

Vaida Ioan, apicultor: În ultima perioadă am văzut creştere la vânzări, sunt foarte interesaţi de calitatea produselor. 

La miere, preţurile variază în funcţie de tipul acesteia şi ajunge la 25-30 de lei pentru un kilogram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Condițiile meteo nefavorabile și pandemia de coronavirus ar putea duce la o creștere a prețului pentru un kilogram de miere