Antena Meniu Search
x

Constantin Brâncuşi, uitat la el acasă. Doar trei turiști au trecut pragul casei muzeu

De ziua lui Constantin Brâncuşi statul român a investit 40 de mii de euro în expoziţii aniversare. Muzeul Naţional de Artă i-a întâmpinat pe vizitatori cu lucrări din perioada de tinereţe a marelui sculptor.

de Redactia Observator

la 20.02.2020, 15:28

Vezi și
  • Doar trei turiști au trecut pragul casei muzeu de la Hobița
  • Nici la Târgu Jiu turiştii nu au fost mai prezenţi

De ziua lui Constantin Brâncuşi statul român a investit 40 de mii de euro în expoziţii aniversare. Muzeul Naţional de Artă i-a întâmpinat pe vizitatori cu lucrări din perioada de tinereţe a marelui sculptor.

Şi dacă în Bucureşti au existat vizitatori, cu sau fără ajutorul controversei create în jurul ambasadorului onorific Irinei Rimes, la el acasă, Constantin Brâncuşi a fost uitat.

Doar trei turiști au trecut pragul casei muzeu de la Hobița, iar din locuința în care s-a născut a mai rămas doar un morman de bârne putrezite.

Nici la Târgu Jiu, acolo unde se află cea mai importantă moștenire ce ne-a lăsat-o sculptorul, românii nu s-au îngrămădit să-şi amintească de Brâncuși.

Turiștii care ajung pe urmele lui Brâncuși, la Hobița, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare pentru că sunt nevoiți să meargă pe un drum plin de gropi. Iar după ce se termină asfaltul, iată începe un drum de pământ spre casa lui Brâncuși.

În trei luni, edilul promite că va fi asfalt și în satul Hobița. Atmosfera este și mai tristă când ajungi în fața casei în care s-a născut titanul.

Autoritățile au reușit să preia ruinele de la urmașii lui Brâncuși. Au în plan să le pună în valoare în curtea casei muzeu. Procedurile sunt însă de durată, dar primarul se bucură că a reușit și acest lucru. În rest, totul a fost pustiu de Ziua Brâncuși în satul de unde a plecat sculptorul.

La Târgu Jiu momentul a fost marcat prin expoziții de fotografie și conferințe. Sculpturile din piatră semnate de Brâncuşi sunt însă năpădite de mușchi și au nevoie urgent să fie restaurate. Ministerul Culturii promite că va aloca fondurile necesare ca lucrările brâncușiene să fie curățate.

Nici la 144 de ani de la nașterea lui Brâncuși, statul român nu a reușit să ducă operele sale acolo unde le este locul, pe lista Patrimoniului Mondial. UNESCO ar putea da verdictul chiar în această vară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Constantin Brâncuşi, uitat la el acasă. Doar trei turiști au trecut pragul casei muzeu