Antena Meniu Search
x

Controale în toată lumea, după explozia unui motor de avion, în SUA. Astfel de aeronave zboară și în România

Motorul unui avion a explodat în zbor, în Statele Unite. Dar problema pe care o ridică accidentul ajunge până în România.

Vezi și

Motorul unui avion a explodat în zbor, în Statele Unite. Dar problema pe care o ridică accidentul ajunge până în România. O microfisură a creat probleme la motorul aeronavei. Un motor folosit de cele mai multe avioane Boeing sau Airbus care aterizează şi decolează inclusiv în ţara noastră.

Echipamentele trebuie testate temeinic, spun specialiştii, după un număr de ore de zbor. Până atunci, e anchetă. Şi s-au cerut controale. Sute de avioane Boeing 737 din Statele Unite şi Europa vor fi verificate.

În 2016, o altă aeronavă Boeing 737 - 700 a companiei Southwest Airlines, dotată cu acelaşi model de motor, a suferit un accident aproape identic.

Echipa de investigaţii vorbeşte despre o fisură microscopică, ce a dus la ruperea unei pale de elice, care mai apoi a provocat explozia. Microfisura putea fi detectată doar printr-un test cu ultrasunete. 

Opt din zece avioane care tranzitează ţara noastră folosesc un astfel de motor. Autorităţile europene au decis încă de luna trecută ca flotele companiilor aeriene să fie testate, tocmai pentru a preveni astfel de situaţii.

Valentin Ialomiţeanu, fost pilot Tarom: "Motoarele sunt exptertizate imediat dupa aterizare. La un numar de 15, 20 de ore, ele pot fi bagate intr-o revizie. In general se verifica paletele, si de la compresor si de la turbina."

Specialiştii în aviaţie spun că astfel de scenarii negre sunt foarte rare. Însă, în momentul în care o asemenea defecţiune apare, piloţii trebuie să fie pregătiţi. Sunt singurii care pot salva sute de vieţi.

La nivel mondial, aproape 8000 de avioane sunt acţionate de acest model de motor. În Statele Unite, autorităţile federale au cerut deja verificare mai riguroasă a aparatelor Boeing 737. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Controale în toată lumea, după explozia unui motor de avion, în SUA. Astfel de aeronave zboară și în România