Specialiștii estimează că epidemia de coronavirus este într-o fază de control în România
Vârful pandemiei se lasă aşteptat. Mai mult, sunt voci care susţin că avem şanse să nu mai existe o creştere explozivă a numărului de români infectaţi. Estimările de dinainte de Paşti vorbeau de un vârf al pandemiei chiar în aceste zile, însă cifrele nu sunt alarmante.
- Rata de infectare cu noul coronavirus a scăzut în România.
- Numărul deceselor a crescut cu 26% în ultima săptămână.
De la o săptămână la alta, cifrele şi previziunile autorităţilor se schimbă.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Eu am menționat că după 15 mai anumite restricții vor fi reduse dar trebuie răbdare și să fim foarte, foarte atenți. Nu am atins punctul maxim și o relaxare prematură ar fi greșită și poate să distrugă toate rezultatele bune.
Iniţial, vârful epidemiei în România era aşteptat la o săptămână după Paşte.
- Nicușor Dan le cere lui Bolojan şi Hurezeanu să obţină un loc la summitul convocat de Macron
- România traversează cea mai geroasă săptămână din această iarnă
- Incidentul de la Cernobîl nu reprezintă un pericol pentru România. ANPM: Nu vin radiaţii
- Post de "spion de trafic", "magician pe două roţi" şi "avocat pentru blănoşi", scos la concurs într-o primărie...
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Specialiştii din Ministerul Sănătăţii estimau că am fi putut avea până la 20 de mii de cazuri confirmate, în această perioadă. Vestea bună este că astăzi, România avea 11.616 oameni testaţi pozitiv. Însă numărul deceselor a crescut cu 26%. Săptămâna trecută au murit 168 de români, faţă de 133 în intervalul precedent. Mai puţin alarmantă este evoluţia cazurilor noi, în creştere cu 4%. Vestea bună este că tot mai mulţi români scapă de virus. Procentul celor care s-au vindecat a ajuns la 29%, după ce acum o săptămână era de doar 23%.
A scăzut şi rata de infectare. În ultimele 24 de ore, s-au prelucrat aproape 6.500 de teste, de trei ori mai multe decât săptămâna trecută. Iar rezultatul a fost pozitiv pentru 277 de oameni. Cu 29 mai puţini faţă de 21 aprilie.
Evoluţia depinde de ce se va întâmpla de 1 mai. Dacă românii nu vor respecta regulile de distanţare socială, e posibil să avem o explozie de cazuri. Un număr foarte mare de îmbolnăviri înregistrat dintr-o dată ar pune presiune pe sistemul sanitar.
Adriana Pistol, şefa comisiei anti COVID: Într-o astfel de situaţie, un triaj epidemiologic al pacienţilor după forma clinică este obligatoriu. Dând prioritate evident în spitale cazurilor severe, cazurilor medii iar în situaţia unor infecţii la asimptomatici, aceştia vor fi trataţi în alte locaţii.
Adică în spitale modulare sau în hoteluri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰