Antena Meniu Search
x

Alimentația la copii. Ce alimente sunt recomandate pentru cei mici, în funcție de vârstă

Zeci de părinţi ajung zilnic la camera de gardă cu copii deshidrataţi, după ce mănâncă sarmale, carne de porc prăjită şi chiar mititei.

Vezi și

O nouă dezbatere s-a aprins pe internet. Mulţi de întreabă de la ce vârstă ar trebui să mănânce, de exemplu, şaorma? Medicii spun că zeci de părinţi ajung zilnic la camera de gardă cu copii deshidrataţi, după ce mănâncă sarmale, carne de porc prăjită şi chiar mititei.

O mămică a ajuns cu fetiţa ei de doar un an şi 4 luni la urgenţe. Copilul era deshidratat şi a fost pus imediat la perfuzii. Mama, dar şi medicii bănuiesc că o posibilă cauză ar fi alimentaţia nepotrivită.

Cel puţin 20% dintre copiii care ajung în fiecare zi la camera de gardă au probleme digestive. 

Un bebeluş a fost la un pas de moarte, după ce părinţii i-au dat să mănânce preparate cu maioneză. 

Denis Stănescu, medic specialist medicină de urgenţă: "Vin cu tot soiul de prezentări, în special cu alimentaţie greşită pentru vârstă. Problemele sunt de tot felul, în special vărsături, dar şi diaree, dureri abdominale foarte frecvent până la probleme respiratorii cauzate de aspiraţii de corp străin."

Regulile alimentaţiei sunt simple, spun pediatrii. Până la şase luni este interzis orice fel de aliment, cu excepţia laptelui. Până la un an părinţii trebuie să evite mierea şi alte alimente cu care nu este obişnuit sistemul digestiv al copilului, iar după acest prag se interzice orice fel de aliment solid care ar putea rămâne blocat pe căile respiratorii.

În urmă cu doi ani, la Spitalul Marie Curie din Capitală, trei copii au murit şi alţi 20 au rămas cu probleme renale, probabil pentru toată viaţa, după ce au consumat alimente nepotrivite pentru vârsta lor. Şi acum, mulţi dintre părinţi recunosc că nu-i învaţă nimeni cum să-şi alimenteze copiii.

Atunci, părinţii au recunoscut că le-au dat bebeluşilor ciorbă de perişoare şi sarmale. În continuare, la camerele de gardă ajung părinţi care le spun medicilor că nu se feresc nici de mici, carne de porc prăjită sau chiar produse cu sosuri grele de la fast-food.

După ce un copil de trei ani a murit în Capitală, din cauză că ar fi mâncat shaorma, Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu. Instituţia urmăreşte o posibilă încălcare a dreptului la ocrotirea sănătății și protecția copiilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Alimentația la copii. Ce alimente sunt recomandate pentru cei mici, în funcție de vârstă