Antena Meniu Search
x

Copiii românilor din oraşul francez Strasbourg învaţă despre ţara lor la şcoala din Biserică!

La biserica românească din Strasbourg, slujbele sunt bruiate de chiotele copiilor şi nimeni nu se supără. Copiii crescuţi printre francezi învaţă limba maternă.

Vezi și

La biserica românească din Strasbourg, slujbele sunt bruiate de chiotele copiilor şi nimeni nu se supără. Sunt din ce în ce mai mulţi români care au ales să trăiască acolo, aşa că lăcaşul de cult a devenit mai nou şi şcoală. Acolo, copiii crescuţi printre francezi învaţă limba maternă şi obiceiurile strămoşeşti.

Copiii românilor din Strasbourg citesc versurile lui Eminescu. Iar cei mici nu vor să uite... Asta în timp ce părinţii lor se străduiesc să-şi perfecţioneze franceza, ca să se descurce în ţara de adopţie.

Suntem în Biserica Ortodoxă românească din Strasbourg. Această cameră s-a transformat în şcoală pentru copiii românilor, iar preoteasa în învăţătoare. O misiune în care pune mult suflet.

Cândva, biserica era doar un loc de adunare pentru teologi. De când Strasbourg s-a umplut de români, lăcaşul de cult a devenit însă neîncăpător în timpul slujbelor.

Vasile Iorgulescu, preot:

Avem în biserică 130 de scaune. Sunt toate ocupate, plus culoarele din mijloc.

Iar pentru că enoriaşii şi-au format familii aici, solemnitatea bisericii a lăsat treptat loc unei atmosfere mai vesele.

Vasile Iorgulescu, preot:

E drept, când ai 50 de copii la slujbă, este o oarecare animaţie în biserică.

Aşa a apărut ideea şcolii de cimentat limba maternă. O idee pe care părinţii au agreat-o imediat. Aşa s-a ajuns ca cei mici să îndrăgească limba română şi să vadă în lecţiile preotesei nu doar un exerciţiu de păstrat identitatea, dar şi o ocazie de relaxare.

În Strasbourg trăiesc sute de români.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Copiii românilor din oraşul francez Strasbourg învaţă despre ţara lor la şcoala din Biserică!