Antena Meniu Search
x

Cortegiul regal, așteptat la Catedrala Regală din Curtea de Argeș. Peste o mie de persoane i-au adus ultimul omagiu în Piața Palatului

Peste câteva ore Regina Ana a României va fi condusă spre Curtea de Argeş. Peste o mie de persoane au participat sâmbătă, zi de doliu național, la slujba oficiată pentru Regina Ana a României în Piața Palatului din Capitală, după ce vineri peste 7.000 de persoane au îngenuncheat lângă trupul ei neînsufleţit.

Vezi și

Peste câteva ore Regina Ana a României va fi condusă spre Curtea de Argeş. Peste o mie de persoane au participat sâmbătă, zi de doliu național, la slujba oficiată pentru Regina Ana a României în Piața Palatului din Capitală, după ce vineri peste 7.000 de persoane au îngenuncheat lângă trupul ei neînsufleţit.

Funeraliile regale au început în jurul orei 9,30, în Sala Tronului, când au ajuns la catafalc membrii Familiei Regale, urmați în jurul orei 10,00 de membri ai Familiilor Regale străine — Rusiei, Austriei și Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg și de Bourbon-Parma, precum și ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg și de Schaumburg-Lippe.

La catafalc au făcut gardă membrii Casei Majestății Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale — Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. A fost prezent și principele Nicolae.

O slujbă religioasă ortodoxă de înmormântare, desfășurată în prezența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), și a ierarhilor BOR, a fost oficiată de la ora 10,30 la catafalcul Reginei din Sala Tronului.

Apoi, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana, purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", a fost scos din Palatul Regal spre Piața Palatului. În fața lui a mers un militar care purta crucea, urmat de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, Cornel Damian, episcop auxiliar de București, Mihai Frățilă, episcopul greco-catolic de București, și alți clerici romano și greco-catolici. În spatele sicriului veneau un alt militar, care purta o coroană cu flori albe, unul care purta stindardul Reginei, urmați de Principesa Moștenitoare și Principele Radu.

În acest timp, bisericile din împrejurimi au tras clopotele.

Sicriul a fost încadrat la cele patru colțuri de militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar la dreapta și la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care au ținut două lumânări aprinse.

Oameni de toate vârstele — femei, bărbați și copii — au venit în Piața Palatului încă de dimineață. Unii — monarhiști declarați, cu steaguri, stegulețe și portrete ale Reginei Ana, alții — în costume populare sau îmbrăcați sobru. La ceremonie au asistat și mulți turiști străini.

Semnalul funerar de trompetă a marcat, în jurul orei 11,00, începerea slujbei religioase (recviem), oficiată de Arhiepiscopul Ioan Robu, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici, desfășurată în prezența Patriarhul Daniel și a unor ierarhi ai BOR.

Alături de Familia Regală au fost prezenți premierul Dacian Cioloș împreună cu soția, vicepremierul Costin Borc, membri ai Familiilor Regale străine, reprezentanți ai instituțiilor statului din România și din Republica Moldova, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, fostul președinte Emil Constantinescu, Rodica Coposu și alte personalități ale societății civile.

Recviemul s-a încheiat cu intonarea Troparului Învierii — Hristos a Înviat!

Finalul ceremoniei religioase a fost marcat de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale a început lucrarea muzicală funebră, care a durat până când sicriul a fost pus în mașina mortuară, în aplauzele celor prezenți, care au aruncat cu flori.

Mașina mortuară, încadrată de 12 jandarmi călare, așezați 6 în față și 6 în spate, a pornit încet, în piață răsunând, din nou, clopotele bisericilor din împrejurimi.

Foarte mulți oameni s-au oprit de-a lungul traseului să urmărească cortegiul funerar, aplaudând, sau l-au însoțit pentru o bună bucată de vreme.

Cortegiul de mașini a traversat Piața Palatului Regal, bulevardul Magheru, Piața Romană. La Piața Romană, călăreții s-au retras, iar cortegiul și-a continuat traseul cu viteză mică în direcția Piața Victoriei, bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, bulevardul Mareșal Prezan până la Arcul de Triumf.

Ulterior, cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeș pe traseul Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești — Curtea de Argeș. Pe traseu, cortegiul funerar nu se va opri, dar va încetini viteza în localități.

În jurul orei 14,30 este programată sosirea la intrarea în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș a Familiei Regale române și a Familiilor Regale străine, iar la 14,45 — sosirea convoiului mortuar.

Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală și așezat pe catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, având alături ierarhi și un sobor de preoți ortodocși.

La ora 15,30, sicriul va fi dus în Noua Catedrală și va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, care va avea caracter strict privat.

Regina Ana a murit pe 1 august într-un spital din Elveția, la vârsta de 92 de ani.

Bucureștiul și Curtea de Argeș cunosc astfel primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleș, la București și la Curtea de Argeș aveau loc funeraliile Reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile Regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale Reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 și cele ale Regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri sociale » Cortegiul regal, așteptat la Catedrala Regală din Curtea de Argeș. Peste o mie de persoane i-au adus ultimul omagiu în Piața Palatului