Social

Cortegiul regal, așteptat la Catedrala Regală din Curtea de Argeș. Peste o mie de persoane i-au adus ultimul omagiu în Piața Palatului

Publicat pe 13.08.2016 la 09:29 Actualizat pe 13.08.2016 la 13:28

Peste câteva ore Regina Ana a României va fi condusă spre Curtea de Argeş. Peste o mie de persoane au participat sâmbătă, zi de doliu național, la slujba oficiată pentru Regina Ana a României în Piața Palatului din Capitală, după ce vineri peste 7.000 de persoane au îngenuncheat lângă trupul ei neînsufleţit.

Peste câteva ore Regina Ana a României va fi condusă spre Curtea de Argeş. Peste o mie de persoane au participat sâmbătă, zi de doliu național, la slujba oficiată pentru Regina Ana a României în Piața Palatului din Capitală, după ce vineri peste 7.000 de persoane au îngenuncheat lângă trupul ei neînsufleţit.

Funeraliile regale au început în jurul orei 9,30, în Sala Tronului, când au ajuns la catafalc membrii Familiei Regale, urmați în jurul orei 10,00 de membri ai Familiilor Regale străine — Rusiei, Austriei și Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg și de Bourbon-Parma, precum și ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg și de Schaumburg-Lippe.

La catafalc au făcut gardă membrii Casei Majestății Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale — Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. A fost prezent și principele Nicolae.

O slujbă religioasă ortodoxă de înmormântare, desfășurată în prezența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), și a ierarhilor BOR, a fost oficiată de la ora 10,30 la catafalcul Reginei din Sala Tronului.

Apoi, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana, purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", a fost scos din Palatul Regal spre Piața Palatului. În fața lui a mers un militar care purta crucea, urmat de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, Cornel Damian, episcop auxiliar de București, Mihai Frățilă, episcopul greco-catolic de București, și alți clerici romano și greco-catolici. În spatele sicriului veneau un alt militar, care purta o coroană cu flori albe, unul care purta stindardul Reginei, urmați de Principesa Moștenitoare și Principele Radu.

În acest timp, bisericile din împrejurimi au tras clopotele.

Sicriul a fost încadrat la cele patru colțuri de militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar la dreapta și la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care au ținut două lumânări aprinse.

Oameni de toate vârstele — femei, bărbați și copii — au venit în Piața Palatului încă de dimineață. Unii — monarhiști declarați, cu steaguri, stegulețe și portrete ale Reginei Ana, alții — în costume populare sau îmbrăcați sobru. La ceremonie au asistat și mulți turiști străini.

Semnalul funerar de trompetă a marcat, în jurul orei 11,00, începerea slujbei religioase (recviem), oficiată de Arhiepiscopul Ioan Robu, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici, desfășurată în prezența Patriarhul Daniel și a unor ierarhi ai BOR.

Alături de Familia Regală au fost prezenți premierul Dacian Cioloș împreună cu soția, vicepremierul Costin Borc, membri ai Familiilor Regale străine, reprezentanți ai instituțiilor statului din România și din Republica Moldova, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București, fostul președinte Emil Constantinescu, Rodica Coposu și alte personalități ale societății civile.

Recviemul s-a încheiat cu intonarea Troparului Învierii — Hristos a Înviat!

Finalul ceremoniei religioase a fost marcat de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale a început lucrarea muzicală funebră, care a durat până când sicriul a fost pus în mașina mortuară, în aplauzele celor prezenți, care au aruncat cu flori.

Mașina mortuară, încadrată de 12 jandarmi călare, așezați 6 în față și 6 în spate, a pornit încet, în piață răsunând, din nou, clopotele bisericilor din împrejurimi.

Foarte mulți oameni s-au oprit de-a lungul traseului să urmărească cortegiul funerar, aplaudând, sau l-au însoțit pentru o bună bucată de vreme.

Cortegiul de mașini a traversat Piața Palatului Regal, bulevardul Magheru, Piața Romană. La Piața Romană, călăreții s-au retras, iar cortegiul și-a continuat traseul cu viteză mică în direcția Piața Victoriei, bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, bulevardul Mareșal Prezan până la Arcul de Triumf.

Ulterior, cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeș pe traseul Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești — Curtea de Argeș. Pe traseu, cortegiul funerar nu se va opri, dar va încetini viteza în localități.

În jurul orei 14,30 este programată sosirea la intrarea în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș a Familiei Regale române și a Familiilor Regale străine, iar la 14,45 — sosirea convoiului mortuar.

Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală și așezat pe catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, având alături ierarhi și un sobor de preoți ortodocși.

La ora 15,30, sicriul va fi dus în Noua Catedrală și va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, care va avea caracter strict privat.

Regina Ana a murit pe 1 august într-un spital din Elveția, la vârsta de 92 de ani.

Bucureștiul și Curtea de Argeș cunosc astfel primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleș, la București și la Curtea de Argeș aveau loc funeraliile Reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile Regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale Reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 și cele ale Regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

În articolul

Cortegiul regal, așteptat la Catedrala Regală din Curtea de Argeș. Peste o mie de persoane i-au adus ultimul omagiu în Piața Palatului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Citește și

Un român căutat în Olanda, pentru trafic de persoane, a fost prins în Spania la doi ani de la emiterea mandatului de arestarepe observatornews.ro
Turiştii care merg cu maşina în Grecia sunt obligaţi să aibă testul Covid-19. Trebuie completat şi formularul de localizarepe observatornews.ro
O nouă țară europeană intră, din nou, în carantină! Peste 300.000 de oameni sunt afectați. În Italia se pregătesc restricții noipe a1.ro
🔥🔥🔥 Atenție, conținut nerecomandat cardiacilor! Daniela Crudu şi sora ei, show incendiar la plajă | VIDEOpe a1.ro
Familii disperate la Spitalul de Urgență Craiova: „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!“pe spynews.ro
Caz șocant la malul mării. Cadavrele a doi tineri au fost găsite într-o valiză. Cine sunt victimele și ce vârstă aveaupe spynews.ro
Profesoara care si-a abuzat elevul de 13 ani, a făcut închisoare şi s-a căsătorit cu el când a fost eliberată, a murit la vârsta de 58 de anipe antenasport.ro
Un nou focar de coronavirus, după o petrecere într-un club de noapte, aproape de graniţa cu România. Au apărut zeci de cazuripe antenasport.ro
15 Dayspe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Detalii uluitoare! Ce studii are, de fapt Oana Roman și cum arăta în studenție când trăia cu câțiva euro pe zi. Nu mai seamănă cu eape antena3.ro
Nu primi aceste 7 cadouri de la nimeni! Ele aduc ghinion şi boli în viața ta fără să știi. Avertismentul Lidiei Feciorupe antena3.ro
Care sunt modificarile RCA de la 1 iulie. Ce s-a schimbat, de fapt, si la ce trebuie sa fii atentpe cars.ro
Se schimbă legea pentru Uber, Bolt și taxi. Anunțul care vizează milioane de românipe playtech.ro
Horoscop săptămânal, 13 - 19 iulie. Vărsătorii învață să se bucure de lucrurile măruntepe jurnalul.ro
Ce se întâmplă cu pensiile? Cîțu, anunț importantpe jurnalul.ro