Cosmetice fără parabeni, dar tot toxice. Medicii recomandă să citim atent etichetele
A început vara şi nu doar doamnele caută cosmetice care să le pună în valoare. Moda produselor fără parabeni poate fi mai periculoasă decât cred clienţii magazinelor de cosmetice.
A început vara şi nu doar doamnele caută cosmetice care să le pună în valoare. Moda produselor fără parabeni poate fi mai periculoasă decât cred clienţii magazinelor de cosmetice. Parabenii sunt cunoscuţi ca fiind cancerigeni, însă, în lipsa lor, marile companii folosesc alte produse chimice, care pot cauza grave probleme dermatologice.
Parabenii sunt produse chimice folosite pentru a conserva cosmeticele şi pentru a le proteja de bacterii. O parte dintre aceşti compuşi au fost interzişi, tocmai pentru că s-a ajuns la concluzia că pot provoca boli maligne.
Manuela Răvescu, medic dermatolog:
Sunt parabeni cum sunt: etilen, metil, butil, parabeni care sunt aprobaţi şi care sunt indispensabili în compoziţia unei creme, până la urmă este o chestiune de cantitate.
Mai multe companii au dezvoltat, în ultimii ani, o practică pentru a atrage consumatorii. Şi scriu pe produse: "Fără parabeni". Este imposibil, spun medicii, să reziste cremele fără conservanţi. Prin urmare sunt folosiţi alţi produşi chimici. Efectele asupra pielii pot fi imediate.
Manuela Răvescu, medic dermatolog:
Efectele negative pot fi iritaţii, deshidratare excesivă a pielii, dermatită de contact, eczeme şi atunci acestea pot apărea imediat.
Vestea bună este că peste 60% dintre cumpărătorii fideli ai diverselor produse cosmetice se uită pe etichete. Vestea proastă este că mai puţin de jumătate dintre aceştia ştiu să le interpreteze.
Farmaciştii recunosc că prea puţini dintre clienţi caută sfatul specialistului. Mai ales atunci când produsele sănătoase sunt şi foarte scumpe.
Ancuţa Gherghina, derma-consultant farmacie:
Produsele chimice au foarte multe filtre chimice şi se găsesc peste tot, inclusiv în supermarketuri. Produsele mai puţin cunoscute şi în general cele organice conţin filtre de natură biologică, de aici şi diferenţa de preţ.
Singurele sfaturi pe care le pot oferi specialiştii este să le trecem pragul la orice nelămurire. Lipsa informării ne poate costa sănătatea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰