Antena Meniu Search
x

Cât costă să îți faci pașaport în 2019?

Dacă vara asta vrei să călătorești către meleaguri mai îndepărtate, trebuie să știi că ai nevoie de pașaport pentru trece de granițele bătrânului continent. Așa că, înainte de a-ți pregăti bagajele, efectuează o vizită la autoritățile statului pentru emiterea documentelor cu care vei trece frontiera

de Redactia Observator

la 28.06.2019, 14:20

Cât costă un pașaport
Costuri și acte necesare pentru pașaport - pexels.com

Dacă vara asta vrei să călătorești către meleaguri mai îndepărtate, trebuie să știi că ai nevoie de pașaport pentru trece de granițele bătrânului continent. Așa că, înainte de a-ți pregăti bagajele, efectuează o vizită la autoritățile statului pentru emiterea documentelor cu care vei trece frontiera.

De altfel, dacă este pentru prima dată când pleci într-o țară străină cu unul sau mai mulți minori, chiar și în Uniunea Europeană, cei mici au nevoie de pașaport. Procesul anevoios, birocrația și teama de a sta la cozi probabil că te-au ținut până acum departe de anumite destinații de vacanță. Ți-am pregătit câteva informații utile care să te ajute să obții mai ușor acest document de călătorie în 2019.

Acte necesare pentru pașaport

Dacă îți era teamă de birocrație, e bine să știi că nu ai nevoie de prea multe acte pentru a-ți face un pașaport. Cererile de eliberare a documentului se completează direct la ghișeu. Pe lângă acestea, mai sunt necesare cartea de identitate aflată în termen de valabilitate, dovada achitării taxelor pentru eliberarea pașaportului și actul anterior expirat, dacă există. Persoanele care au nevoie de pașaport trebuie să se prezinte personal în fața autorităților, deoarece va fi nevoie de fotografia și semnătura acestora.

Autoritățile statului îți pun la dispoziție două tipuri de astfel de documente. Primul, pașaportul simplu temporar, are o valabilitate de 12 luni și este ideal pentru cei care au nevoie de el la urgență sau au uitat să îl facă din timp. Dacă ai noroc, eliberarea acestuia va dura câteva ore, în caz contrar, timpul de așteptare prelungindu-se și până la 3 zile. Pentru acest document rapid trebuie să achiți 96 de lei.

Al doilea este pașaportul electronic simplu care are o valabilitate de 10 ani, iar obținerea sa te va costa 258 de lei. Este cel mai uzual și merită toți banii, dată fiind perioada lungă de valabilitate. În cazul minorilor, acesta este valabil doar 3 ani, pentru cei cu vârsta de până în 12 ani, sau 5 ani, pentru minorii care au între 12 și 18 ani. Părinții trebuie să plătească pentru realizarea pașaportului suma de 234 de lei. De asemenea, pașaportul simplu electronic se eliberează în termen de 10 zile lucrătoare. 

Prețurile nu sunt chiar mici, mai ales dacă toți membrii familiei au nevoie de pașaport. În situația în care suma totală este destul de ridicată, accesează un credit doar cu buletin pentru a achita rapid toate taxele necesare eliberării documentelor. Astfel, nu trebuie să îți faci griji pentru acte atunci când pleci în vacanță sau dacă vrei să te muți într-o altă țară. 

Unde îți poți face pașaport

Pentru obținerea documentului de călătorie, te poți adresa serviciilor publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor în a căror rază de competență ai domiciliul. Ai posibilitatea de a depune cerere de eliberare și la ghișeele altor servicii comunitare din țară, chiar dacă ai domiciliul în alt județ. 

Cei din București, Vaslui și Cluj au varianta programării online, în timp ce locuitorii din celelalte zone trebuie să se prezinte personal pentru programare și realizarea pașaportului.

Unde plătești taxele pentru pașaport?

Taxele pentru eliberarea pașaportului pot fi achitate în mai multe locuri. Ai varianta de a plăti cash la casieriile Trezoreriei Statului din județul în care îți faci pașaportul. Totodată, poți plăti aceste taxe și online, în contul bancar al Trezoreriei Statului din județul unde soliciți emiterea documentului. Sumele necesare pentru eliberarea pașaportului pot fi achitate și prin mandat poștal, la unul dintre Oficiile Poștei Române. 

Este important să nu uiți să specifici numele complet, codul numeric personal, ce tip de pașaport îți dorești, codul IBAN și denumirea instituției unde achiți banii, precum și suma plătită. Păstrează dovada plății în original, pentru că îți va trebui atunci când o să depui actele. 

Modalitatea de obținere a unui pașaport nu este deloc complicată, doar că ai nevoie de puțin timp pentru drumurile la serviciul de eliberare a documentelor. În principiu, în aproape 10 zile ar trebui să ai un pașaport nou-nouț, cu care să călătorești către toate destinațiile tale preferate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cât costă să îți faci pașaport în 2019?