Video

Ludovic Orban spune că putem facem 50.000 de teste pe zi, dar nu e cerere, deși mii de români așteaptă cu zilele o testare

De Francesca Simionescu.
Publicat: 06.11.2020, 21:42.
Actualizat: 06.11.2020, 21:42

Guvernul ne testează mai mult nervii decât simptomele de coronavirus! Premierul anunţă că putem face 50 de mii de teste pe zi, dar nu e cerere. Asta în timp ce mii de suspecţi aşteaptă cu zilele să fie testaţi, unii dintre ei în situaţii dramatice, cu rude decedate în casă. Datele oficiale arată că, de la începutul pandemiei, am reuşit să facem puţin peste trei milioane de teste. 40% dintre ele în privat, de oamenii sătui să aştepte ca autorităţile să îşi facă treaba.

O familie din Bucureşti a trecut printr-un coşmar greu de imaginat. Un bărbat a murit la spital în urma complicaţiilor cauzate de coronavirus. Mama acestuia a decedat acasă, o zi mai târziu, fără ca cineva să ştie dacă era şi ea sau nu infectată. Soţia decedatului a reuşit să afle că nu e pozitivă abia după intervenţia echipei Observator.

Rudă pacient decedat: Cei de la DSP au venit la intervenţiile noastre să o confirme adică să o teseze abia duminică noapte, deci după ce decesul fiului era de sâmbătă. A decedat şi ea. Iar salvarea a venit la 10 minute după ce am sunat toată noaptea. De-abia în momentul în care a venit salvarea au sunat ei la un număr de telefon ca să le spună dacă este confirmată COVID. Le-au spus că, într-adevăr, este confirmată, au lăsat-o în casă şi nu i-au spus şi surorii mele dacă este sau nu pozitivă.

Aceste cazuri încep să se înmulţească de la o zi la alta. Iar cauza este una singura: autorităţile testează cu mare greutate şi insuficient. De multe ori, anchetele epidemiologice nici nu se mai fac. Direcţiile de Sănătate Publice sunt depăşite în toată ţara. Cu toate acestea, premierul ne dă asigurări că instituţiile statului pot face mai mult. Doar că nu e cazul.

Ludovic Orban: Astăzi, suntem la o capacitate instalată de peste 50.000 teste. Nu sunt solicitări pentru 50 mii.

Octavian Jurma, medic cercetător: Vă spun că era să cad de pe scaun când am auzit această declaraţie din gura primului ministru. Dacă există o capacitate mai mare şi nu se foloseşte mi se pare o declaraţie mai gravă decât faptul că nu avem testele.

Din martie, capacitatea de testare a crescut treptat, astfel încât am ajuns la un total de 3.420.000 de teste. În ultima zi, s-au făcut doar 38.400, cu mult mai puţine decât cifra maximă invocată de autorităţi. În plus, dintre testele făcute ieri, 16 mii au fost la clinici private, contra cost. Mii de oameni care nu îşi permit sau sunt izolaţi în case, sună la DSP spunând că au simptome specifice şi sunt lăsaţi să aştepte zile întregi până primesc o confirmare a infectării.

Ludovic Orban: Testăm cât este necesar să testăm, în conformitate cu regulile care sunt aplicate astăzi. Că, ar putea cineva care ar vrea, să se ducă să îşi facă testul pe bani! Niciodată nu a existat o cerere de testare contra-cost mai mare de 10 - 12.000. Iar testările pentru definiţia de caz se fac în cadrul unor parametrii care sunt stabiliţi.

Octavian Jurma, medic cercetător: În continuare, 40% din aceste teste sunt făcute din buzunarul nostru. Şi Guvernul nu şi le poate asuma, nu se poate mândri cu aceste teste, îmi pare rău! Aş vrea să văd măcar că 40.000 teste sunt făcute din banii guvernului.

Şi în alte state procedurile sunt aceleaşi. Diferenţa este că sistemele funcţionează şi în realitate, nu doar pe hârtie. Marea Britanie, care, la fel, testează doar persoanele cu simptome, are deja 35 milioane de teste făcute la o populaţie de 68 milioane de oameni. Adică 518 mii de teste la un milion de locuitori. În Spania, statisticile arată 386 mii de teste la un milion de oameni. În Franţa, 261 mii. În România sunt doar 178 mii la milionul de locuitori.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Avem nişte proceduri standard de testare pe care le reevaluăm în acest moment.

În România sunt 169 de laboratoare unde se prelucrează testele pentru depistarea COVID19.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro