Meniu
Search
x

Prima zi de Crăciun a adus primul transplant renal efectuat în Iaşi

Un bărbat de 52 de ani din Piatra Neamt a primit, în prima zi de Crăciun, rinchii de care avea nevoie pentru a supravieţui. Omul, diagnosticat cu o boală autoimună, făcea dializă de cinci ani, iar starea lui se deteriora. Şansa la viaţă a primit-o de la un donator aflat în moarte cerebrală.

De Redactia Observator la 27.12.2019, 17:34
Vezi și

Un bărbat de 52 de ani din Piatra Neamt a primit, în prima zi de Crăciun, rinchii de care avea nevoie pentru a supravieţui. Omul, diagnosticat cu o boală autoimună, făcea dializă de cinci ani, iar starea lui se deteriora. Şansa la viaţă a primit-o de la un donator aflat în moarte cerebrală. Operaţia de transplant a durat nu mai puţin de nouă ore şi a fost prima de acest fel, efectuată în capitala Moldovei.

Chiar în ajunul Crăciunului, rudele unui bărbat 62 de ani din Buzău, aflat în moarte cerebrală, au decis să salveze alţi semeni aflaţi pe lista de aşteptare. 

O echipă complexă de medici a prelevat de la pacient rinichii, ficatul şi corneea. Acestea au fost trimise la Spitalul Clinic Parhon din Iaşi. Un bărbat avea să primească chiar în prima zi de Crăciun cel mai frumos cadou, după ani de zile de suferinţă. 

Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt Dr. C. I. Parhon Iaşi: Beneficiarul este un pacient de 52 de ani din judeţul Neamţ care făcea din 2015 trei şedinţe de dializă pe săptămână, era în evidenţa spitalului din 2005 când fusese diagnosticat cu o boală cronică de rinichi 

Pacientul a primit doi rinichi noi, iar operaţia de transplant care a durat nu mai puţin de nouă ore a fost una maraton. Prima de acest fel efectuată în capitala Moldovei. 

Adrian Covic, sef compartiment Transplant renal Spitalul Clinic Dr C. I. Parhon Iasi: A fost o intervenţie deosebită din toate punctele de vedere. Una pentru că a fost de Crăciun, magia şi minunea Crăciunului. Doi, pentru că fiind un rinichi marginal aşa cum spunem noi de la un pacient vârstnic, diabetic şi cu insuficienţă renală în momentul prelevării a fost luată decizia să insere ambii rinichi la un singur donator. O potrivire perfectă, minunea Crăciunului

Medicii spun că anul 2019 a fost un an slab din punct de vedere al transplanturilor de organe realizate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. La spitalul ieşean doar 10 pacienţi au primit o o şansă la viaţă normală datorită unei astfel de intervenţii. 

În acest moment, doar pe listele de aşteptare de la nivelul centrului de transplant renal din Iaşi sunt aproximativ 500 de pacienţi. Sunt pacienţi din toată zona Moldovei pentru care singura şansă la o viaţă normală este transplantul de rinichi. 

Adrian Covic, sef compartiment Transplant renal Spitalul Clinic Dr C. I. Parhon Iasi: Cred că trebuie o lege nouă a transplantului şi cred că trebuie o dotare mai bună, absolut echilibrată în tot teritoriul ţării

La Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi a fost efectuat tot de Crăciun transplantul de ficat, în timp ce intervenţiile pentru transplantul de cornee vor avea loc la sfârşitul săptămânii. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Prima zi de Crăciun a adus primul transplant renal efectuat în Iaşi