Crăciunul pe rit vechi, obiceiurile sârbilor din România
Este din nou Crăciunul. Pe rit vechi, de data aceasta, iar ruşii lipoveni, dar şi sârbii din România sărbătoresc azi Naşterea Domnului. În Ajun, după slujbă, oamenii au aprins, conform tradiţiei, un trunchi de stejar chiar în curţile bisericilor.
Este din nou Crăciunul. Pe rit vechi, de data aceasta, iar ruşii lipoveni, dar şi sârbii din România sărbătoresc azi Naşterea Domnului. În Ajun, după slujbă, oamenii au aprins, conform tradiţiei, un trunchi de stejar chiar în curţile bisericilor. Au aruncat boabe de grâu în foc, ca să le aducă belşug. Spun că dacă flăcările sunt înalte şi ies multe scântei, anul va fi bogat.
La Arad, zeci de sârbi au participat la slujba din Ajun, iar după liturghie, a început sărbătoarea. Au aprins "badnjak-ul", aşa cum i se spune - un trunchi de stejar care a ars toată noaptea. Simbolizează lemnul pe care l-au adus păstorii, iar Iosif l-a aprins în peştera în care s-a născut Isus.
Şi sârbii din Timișoara îşi doresc un an binecuvântat și roditor.
După ce se întorc la casele lor, familiile se adună la o masă cu bucate de post, „Cina Sfântă", cum o numesc. Şi mănâncă direct pe podea. Aruncă şi paie prin casă, gest ce simbolizează ieslea în care a venit pe lume Mântuitorul.
Astăzi însă, în prima zi de Crăciun, renunţă la post, iar mesele vor fi îmbelşugate. Din meniu nu lipseşte tradiţionala "česnica", o prăjitură în care se ascund bănuți, boabe de grâu și porumb, precum și o așchie din pragul casei.
În România trăiesc peste un milion de sârbi şi ruși lipoveni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰