Antena Meniu Search
x

Traficul din București a crescut cu 20%, la intrarea în starea de alertă

A fost din nou haos în traficul din Capitală, în prima zi oficială din starea de alertă. Ca să nu rişte, românii au evitat în mare parte autobuzele, tramvaiele şi metroul. Şi-au scos maşinile din garaj, dar şi-au uitat răbdarea acasă. 

de Redactia Observator

la 18.05.2020, 20:32

Vezi și
  • Bucureștenii preferă mersul cu mașina pentru a evita aglomerarea din transportul în comun.
  • În metroul și în transportul de suprafață s-a urmărit purtarea măștilor și distanțarea socială.

Străzile au fost din nou pline de ambuteiaje şi conflicte. Cei care s-au încumetat totuşi să folosească transportul public au trebuit să respecte noile reguli. Unii au fost deja amendaţi. 

Staţia de metrou Piaţa Unirii, ora 9 dimineaţa. Niciun călător nu ajunge la peroane dacă nu poartă mască de protecţie. Este o regulă pe care cei mai mulţi o respectă, dar poliţiştii şi jandarmii descoperă în fiecare zi şi excepţii.

Nu toţi au scăpat însă doar cu un avertisment. Poliţiştii au dat şi câteva amenzi. Acestea pot ajunge până la 2.500 de lei pentru cei care nu poartă mască de protecţie în mijloacele de transport în comun.

Regulile s-au schimbat şi în garniturile de metrou. În vagoane, au apărut marcaje care ne arată unde ar trebui să stam în timpul călătoriei, astfel încât să respectăm distanţarea socială. Aceleaşi măsuri se aplică şi la suprafaţă, în tramvaie sau în autobuze. Însă călătorii se adaptează cu greu noii normalităţi.

Astăzi, controlorii Societăţii de Transport Bucureşti nu au mai verificat biletele şi abonamentele de călătorie, ci simţul responsabilităţii.

Mihai Teodorescu, Direcţia Transporturi Primăria Capitalei: Colegii noștri de la control au fost prezenți în peste 30 de puncte cu flux mare. Facem apel la simțul civic și la educația fiecărui cetățean pentru că, până la urmă, dacă se respectă pe sine își va pune masca pentru a-l proteja și pe cel de lângă. În anumite puncte, colegii de la Poliția Locală, dacă colegii de la control nu fac față, intervin și îi sprijină.

Totuşi, mulţi au evitat în continuare mijloacele de transport în comun şi au ales să circule cu maşinile personale ori cu taxiul.

Iar asta s-a văzut în trafic.

Valentin Stan, reporter Observator: Suntem în vestul Capitalei, în zona Lujerului. Foarte, foarte aglomerat. Vedeți în spatele meu, sunt sute de mașini. Aceeași situație este și în față. De altfel, ne-am obișnuit cu aceste mașini pentru că am stat 10-15 minute în coadă și am înaintat doar 300 de metri.

Fluxul de maşini a crescut astăzi cu 20% faţă de săptămâna trecută, potrivit Primăriei Capitalei.

Dan Petre, sociolog: Maşina este cel mai sigur mijloc de deplasare în acest moment, pentru că îţi permite crearea unei bule de securitate în jurul tău şi este cumva şi o extensie a locuinţei în care ne-am petrecut în ultimele două luni cea mai mare parte a timpului. Comportamentele sunt influenţate de cele două componente: băţul şi morcovul. Morcovul, adică recompensa, faptul că ne protejăm şi băţul, adică amenda.

Tocmai pentru a evita blocajele în trafic, de astăzi au revenit pe traseu toate autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele Societăţii de Transport Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Traficul din București a crescut cu 20%, la intrarea în starea de alertă