Antena Meniu Search
x

Creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2022, decisă azi de deputaţi. Majorarea ar fi de puțin peste 10 lei

Deputaţii votează astăzi proiectul de lege care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei. Votul forului legislativ va începe la ora 12.00 şi este unul decizional. 

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 16.06.2021, 07:05

Creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2022, decisă azi de deputaţi. Majorarea ar fi de puțin peste 10 lei - Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comisia pentru muncă a Camerei a adoptat marţi un raport favorabil pe proiectul de lege de aprobare a ordonanţei de urgenţă 123/2020 privind alocaţiile de stat pentru copii, în forma venită de la Senat. Astfel, alocaţiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei. Iniţiativa legislativă urmează să primească votul final în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Alocaţiile vor creşte cu puţin peste 10 lei de la 1 ianuarie 2022

„Următoarea majorare a alocaţiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflaţie de la acest moment. Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micşorarea alocaţiilor, aşa cum a mai fost menţionat în parte din dezbaterile din comisie şi în spaţiul public. Niciuna dintre prevederile şi niciuna dintre propuneri nu se referea la micşorarea alocaţiilor. Ceea ce a fost astăzi adoptat în Comisia de muncă şi protecţie socială confirmă punctul de vedere al Guvernului României şi este ritmul de creştere al alocaţiilor. A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urma să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2022”, a declarat, marţi la Parlament, preşedinta comisie pentru muncă a Camerei, deputata USR PLUS Oana Ţoiu.

Deputata USR PLUS a mai spus că estimativ ar putea creşte alocaţia cu un pic peste 10 lei, de la 1 ianuarie 2022. Camera Deputaţilor este for decizional pe acest proiect de lege. În cazul adoptării, legea merge la promulgare.

Pe acelaşi subiect

Florin Cîţu: "Vom crea o formulă transparentă cu care vom crește alocațiile în fiecare an"

În urmă cu câteva zile, premierul Florin Cîţu a susţinut că alocaţiile vor creşte în fiecare an. Totul pe baza un plan transparent şi predictibil. „La Senat, amendamentele care arată un nou calendar de creștere a alocațiilor, următoarea fiind 1 ianuarie 2022, a fost votat de toți membrii coaliției. La Camera Deputaților nu știu din ce motive s-a întârziat acest lucru, deși toți avem același motiv de predictibilitate, transparență și reducere a deficitului bugetar în perioada următoare, de aceea dacă, și în spațiul public văd că există informații că proiectul de lege, chiar dacă aprobat, ați văzut Coaliţia a decis să meargă pe varianta de la Senat, primim semnale din partea opoziției că va fi atacat acest proiect de lege la CCR. În aceste condiții mă văd nevoit să aprob ordonanță de urgență în ședința de guvern pentru a mă asigura că menținem stabilitatea financiară a României”, a declarat Florin Cîţu.

„Nu este vorba despre dublare, ci de a crește predictibil alocațiile în fiecare an, nu doar până în acest moment. Noi vom crea o formulă transparentă cu care vom crește alocațiile în fiecare an. Așa vom face și cu pensiile, așa vom avea o formulă transparentă și pentru salariul minim, asta înseamnă că vom merge cu această formulă, nu înseamnă că ne oprim când se dublează, când se triplează”, a mai declarat Cîţu. Anterior, premierul declarase că alocaţiile vor creşte începând cu 2022.

Întrebat despre acest lucru şi dacă se va mai aplica creşterea de 300 de lei, premierul a declarat: „O să fie și mai mult, haideți să vedem formula și de ce să ne oprim la 300 de lei, alocațiile vor crește în fiecare an în perioada următoare și se vor duce în sus, de ce să ne oprim doar la dublarea alocațiilor, când pot să fie triplate. Dacă avem un plan clar, transparent, predictibil, putem să creștem alocațiile în fiecare an. Dacă nu, și facem creșteri ad-hoc, cum erau în trecut, atunci creăm probleme de sustenabilitate fiscală”.

România are printre cele mai mici alocaţii din UE

În timp ce copiii noştri primesc în jur de 40 de euro, cei din Olanda iau şi 316 euro, iar alocaţiile copiilor din Franţa ajung şi la 400 de euro.

Sunt aproximativ 3,6 milioane de copii în România care primesc alocaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2022, decisă azi de deputaţi. Majorarea ar fi de puțin peste 10 lei