Antena Meniu Search
x

Video Criza mondială de microprocesoare ar putea complica viaţa şi în România

După ce industria auto de la noi din ţară a fost forţată să tragă pe dreapta mai multe zile în lipsa componentelor electronice, în curând am putea plăti mai mult pentru electrocasnice. Producţia la nivel mondial înregistrează întârzieri.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 30.03.2021, 19:54

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Cererea tot mai mare de cipuri creează disfuncţionalităţi şi perturbează producţia în tot mai multe industrii. Ultima victimă a crizei de semiconductori? Electrocasnicele. Nu doar telefoanele şi maşinile conţin cip-uri, ci şi aspiratoarele, maşinile de spălat sau cuptoarele cu microunde. Situaţia nu se va traduce pentru consumatorul de rând decât prin scumpirea produselor şi întârzieri la livrare.

Criză globală de microcipuri ajunge şi în România

În curând ne-am putea confrunta cu creşteri de preţuri la toate categoriile de electrocasnice. Unul dintre cei mai mari producători din lume a anunțat deja că va înregistra întârzieri la un sfert din comenzile către Europa și Statele Unite. În România criza nu este resimţită, însă nimeni nu ştie ce se va întâmpla în perioada următoare.

Victor Armășelu - director producător electronice: A crescut mult interesul pentru televizoare, monitoare, în general produse care presupun conectivitatea la distanță. În orice moment se poate întâmpla ceva care sigur iese din aria de evaluare și prognoza imediată. Aceste evenimente nu pot fi prevăzute.

Pandemia este generatorul acestei crize. Economiştii spun că este cel mai mare blocaj în producția mondială de electronice de la cel de-al Doilea Război Mondial și până în prezent.

Adrian Câciu – economist: A început mai întâi prin ruperea lanţului de aprovizionare. Lockdown-ul total a dus la ruperea lanţului de aprovizionare în lume. Pandemia, prin munca de acasă, ne-a dus la a cumpăra electrocasnice pe care nu le aveam: laptopuri, monitoare.

Cert este că o cerere mai mare pentru astfel de produse, dar și o capacitate limitată de producție va duce la scumpirea tuturor produselor care le au în componenţă.

Adrian Câciu – economist: Cu siguranţă scumpirea produselor o vom simţi şi aici contează cum vor interveni statele în acestă scumpire de preţuri.

Cipurile sunt folosite la aproape toate produsele electronice și electrocasnice, inclusiv aspiratoare, mașini de spălat sau cuptoare cu microunde. Evoluția accelerată a tehnologiei va duce, însă, la o nevoie și mai mare de cipuri.

Mihnea Moisescu - decan facultatea de Automatică și Calculatoare: Cip-ul e o denumire generică pentru mai multe elemente electronice care se regăsesc cam în tot ce e în jurul nostru. Vom fi înconjuraţi de lucruri inteligente care ne vor uşura viaţa. Discutăm tot mai mult de telemedicină.

Taiwan, China şi Coreea de Sud sunt principalii 3 mari producători de cip-uri al nivel global. Dispariţia unuia dintre ei ar avea efecte greu de imaginat.

Adrian Măniuțiu – antreprenor: Externalizarea către piețele asiatice e o problema, pentru că această monodependenta pe care câțiva producători din Asia o creează, aproape sub formă de monopol, la nivel global, reprezintă un pericol foarte, foarte mare pentru piețele mari de consum.

Această criză a fost resimţită prima dată în România la începutul anului, după ce uzina Dacia de la Mioveni şi-a oprit producţia preţ de câteva zile. Episodul s-a repetat, iar producătorul auto crede că situaţia va continuă şi în următoarele luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Criza mondială de microprocesoare ar putea complica viaţa şi în România