Soluţii alternative de încălzit pentru românii care se tem de creşterea preţului la gaze şi eliminarea subvenţiei pentru gigacalorie
În prag de iarnă şi ameninţaţi de anul viitor cu tăierea subvenţiei la încălzirea centralizată, românii caută soluţii pentru a nu face frigul în case.
În prag de iarnă şi ameninţaţi de anul viitor cu tăierea subvenţiei la încălzirea centralizată, românii caută soluţii pentru a nu face frigul în case. Vânzările la centrale pe gaze şi calorifere electrice sunt mai mari cu 15-20 la sută faţă de anul trecut. Cei care îşi permit îşi înstalează chiar pompe de căldură, care folosesc energia solului.
Caloriferul electric pe ulei îl găsim în casele multor români. Ieftin şi rezistent, încălzeşte rapid o garsonieră sau un butic. Între 180 şi 300 de lei costă unul. Iar în această perioadă este printre cele mai cumpărate produse. La un preţ asemănător găsim şi acest radiator, ideal pentru spaţii mici.
Pentru apartamente, centralele pe gaze rămân în top. Costul variază de la 2.700 la 7.500 de lei. Modelele anului 2017 primesc comenzi direct pe telefonul mobil. Vânzările la centrale pe gaze au crescut cu 15%, mulţi români caută însă pompele de căldura. În acest caz vorbim despre investiţii care pornesc de la 6.000 de euro şi depăşesc 15.000. Se forează chiar şi până la 100 de metri adâncime, pentru ca instalaţia să capteze căldura pământului. "Energie disponibilă în mod nelimitat şi gratuit, transferul se face printr-un sistem frigorific alimentat electric, care transformă energia din natură în energie care poate fi utilizată la încălzire."
Şi încălzirea prin pardoseală este o soluţie pentru case şi vile. 5.000 de euro costă o instalaţie pentru a acoperi 100 de metri pătraţi. Avantajul tehnologiilor mai scumpe este că întreaga cheltuială se amortizează în câţiva ani prin costul redus la încălzire.
Toate aceste echipamente sunt soluţii pentru românii care se tem că preţul gazelor va creşte în perioada următoare, sau că subvenţiile la căldura centralizată vor dispărea, aşa cum se anunţă de anul viitor.
Mulţi români folosesc în continuare clasicele sobe de teracota. Însă chiar şi aici preţurile au explodat în ultimii ani, astfel că acum o tonă de lemn de foc costă 100 de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰