Video

Un meşter opincar din Oltenia a impresionat-o pe Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii

De Adrian Lupușor.
Publicat: 22.01.2021, 21:19.
Actualizat: 22.01.2021, 21:25

A încălţat în opinci româneşti mari oameni de stat şi personalităţi ale lumii, cum ar fi prinţul Charles sau preşedintele francez Emmanuel Macron. Ultimul meşter opincar din Oltenia şi-a trecut în palmares o nouă performanţă. Măiestria lui a fost admirată şi de cea care tocmai a devenit Prima Doamnă a Americii.

"Uite, asta e opinca. Uite, pui piciorul drept. Asta e nojiţa, dai aşa peste picior, aici la călcâi are o gaură. Pe picior se aşază altfel".

Talent şi modestie. Este lecţia pe care o predă cu fiecare pereche atent lucrată - ultimul opincar din Oltenia. Alexandru Ilinca duce mai departe o tradiţie din moşi-strămoşi, care a lăsat "urme" peste tot prin lume. Măiestria lui a fost admirată şi de noua Primă Doamnă a Statelor Unite, când a păşit pentru prima dată pe plai românesc.

Alexandru Ilinca - meşter opincar: "Ce a impresionat-o? Păi, prezenţa mea. Era ca o gospodină de-a noastră, ca o româncă adevărată".

Amintiri cu Prima Doamnă a Statelor Unite

Jill Biden - Prima Doamnă a Statelor Unite: "E ca şi cum am văzut un sat întreg cu arhitecturi diferite şi cu meşteşugarii săi. Totul a fost foarte interesant".

Sunt amintiri din urmă cu şase ani, despre care nea Sandu povesteşte de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Nu s-a gândit o clipă că imaginile de atunci vor deveni istorie şi că doamna amabilă din America, venită în vizită, va fi Prima Doamnă a Statelor Unite.

Alexandru Ilinca - meşter opincar: "Din spatele doamnei Biden a apărut un domn, scund aşa, pe care nu-l văzusem. Era bodyguard-ul. Era mai mult pătrat decât înalt. Dacă avea un metru şi jumătate. Şi mi-a pus mâna în faţă. Zice: "Foto?". Am dat din cap "da". A luat aparatul, a bătut-o pe doamna pe umăr şi imediat s-a aşezat lângă mine."

Nea Sandu ar fi vrut ca Jill Biden să plece de la el încălţată româneşte. Dar... "Eu am vrut să îi ofer şi mi-au spus că nu am voie. La plecare, a promis că o să vină să petreacă aici concediul, prin România, o să trec pe la dumneavoastră, că-mi place".

A fermecat şi alţi conducători

Meşteşugul lui şi opincile cu nojiţe au fermecat şi alţi conducători. Alexandru Ilinca i-a încălţat atât pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cât şi pe preşedintele Klaus Iohannis.

Meşterul promite că va făuri opinci pentru tot restul vieţii. "O fac cu plăcere. Din respect faţă de strămoşii noştri şi de părinţii mei, de taică-miu, că era opincarul cel mai bun din zonă".

Visul lui nea Sandu este ca meşteşugul opincilor să nu moară o dată cu el şi tradiţia să meargă mai departe.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • ieri la 22:45
Foto
Centrul Vechi ar putea deveni istorie. Zeci de terase s-ar putea închide, după noile decizii luate în Consiliul General
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • ieri la 17:29
Foto
Roata panoramică din Constanţa devine istorie

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...