Antena Meniu Search
x

Video Un meşter opincar din Oltenia a impresionat-o pe Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii

A încălţat în opinci româneşti mari oameni de stat şi personalităţi ale lumii, cum ar fi prinţul Charles sau preşedintele francez Emmanuel Macron. Ultimul meşter opincar din Oltenia şi-a trecut în palmares o nouă performanţă. Măiestria lui a fost admirată şi de cea care tocmai a devenit Prima Doamnă a Americii.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 22.01.2021, 21:25

Vezi și
  • Amintiri cu Prima Doamnă a Statelor Unite
  • A fermecat şi alţi conducători

"Uite, asta e opinca. Uite, pui piciorul drept. Asta e nojiţa, dai aşa peste picior, aici la călcâi are o gaură. Pe picior se aşază altfel".

Talent şi modestie. Este lecţia pe care o predă cu fiecare pereche atent lucrată - ultimul opincar din Oltenia. Alexandru Ilinca duce mai departe o tradiţie din moşi-strămoşi, care a lăsat "urme" peste tot prin lume. Măiestria lui a fost admirată şi de noua Primă Doamnă a Statelor Unite, când a păşit pentru prima dată pe plai românesc.

Alexandru Ilinca - meşter opincar: "Ce a impresionat-o? Păi, prezenţa mea. Era ca o gospodină de-a noastră, ca o româncă adevărată".

Amintiri cu Prima Doamnă a Statelor Unite

Jill Biden - Prima Doamnă a Statelor Unite: "E ca şi cum am văzut un sat întreg cu arhitecturi diferite şi cu meşteşugarii săi. Totul a fost foarte interesant". 

Sunt amintiri din urmă cu şase ani, despre care nea Sandu povesteşte de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Nu s-a gândit o clipă că imaginile de atunci vor deveni istorie şi că doamna amabilă din America, venită în vizită, va fi Prima Doamnă a Statelor Unite. 

Alexandru Ilinca - meşter opincar: "Din spatele doamnei Biden a apărut un domn, scund aşa, pe care nu-l văzusem. Era bodyguard-ul. Era mai mult pătrat decât înalt. Dacă avea un metru şi jumătate. Şi mi-a pus mâna în faţă.  Zice: "Foto?". Am dat din cap "da". A luat aparatul, a bătut-o pe doamna pe umăr şi imediat s-a aşezat lângă mine."

Nea Sandu ar fi vrut ca Jill Biden să plece de la el încălţată româneşte. Dar... "Eu am vrut să îi ofer şi mi-au spus că nu am voie. La plecare, a promis că o să vină să petreacă aici concediul, prin România, o să trec pe la dumneavoastră, că-mi place".

A fermecat şi alţi conducători

Meşteşugul lui şi opincile cu nojiţe au fermecat şi alţi conducători. Alexandru Ilinca i-a încălţat atât pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cât şi pe preşedintele Klaus Iohannis.

Meşterul promite că va făuri opinci pentru tot restul vieţii. "O fac cu plăcere. Din respect faţă de strămoşii noştri şi de părinţii mei, de taică-miu, că era opincarul cel mai bun din zonă".

Visul lui nea Sandu este ca meşteşugul opincilor să nu moară o dată cu el şi tradiţia să meargă mai departe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Un meşter opincar din Oltenia a impresionat-o pe Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii