Video Cum arată strada în zig-zag dintr-o localitate din Gorj. Localnicii construiesc rampe ca să poată ieşi din curţi
Drumurile noastre se asfaltează, dar nu garantează nimeni că vor fi şi drepte. O stradă dintr-un oraş din Gorj, care înainte era dreaptă, după lucrările de asfaltare, merge în zig-zag, iar trotuarele au valuri.
Explicaţia pentru strada în zig-zag e simplă: oamenii care au case acolo s-au extins cu gardurile până în apropierea drumului, şi de asta în unele locuri trotuarul se îngustează. Fiind bani europeni la mijloc, autorităţile s-au adaptat din mers.
O parte din vină aparţine localnicilor
O stradă de la marginea municipiul Motru, din Gorj, arată de parcă un copil s-a jucat cu LEGO. Lucrările ar fi trebuit să modernizeze drumul, care până de curând a fost o uliţă de pământ. În schimb, localnicii trebuie să ţină mai bine de volan acum decât o făceau înainte. Iar pietonii şerpuiesc de pe o parte pe alta, pentru că nu au trotuar peste tot.
Diana Speretoiu, reporter Observator: "Deşi aici pare că exista posibilitatea ca drumul să fie drept, vedem că nu se întâmplă asta. Trotuarul se opreşte brusc, continuă pista pentru biciclişti. Explicaţia este că terenurile de aici le aparţin oamenilor. Nimeni nu a vrut să cedeze nimic ca să poată continua şi trotuarul."
- "Licoarea nemuririi" care l-a vindecat pe Victor. Afacerea de succes deschisă apoi, ca să-i ajute şi pe alţii:...
- Elon Musk începe testarea cip-urilor pe oameni. Ce vor putea face aceştia cu ajutorul gândurilor
- Klaus Iohannis, la ONU: "România a acţionat în deplină solidaritate cu curajosul popor ucrainean"
Lucrarea de la Motru face valuri pe internet. Trotuarul înalt e piesa de rezistenţă.
Unii dintre ei au improvizat rampe ca să poată ieşi din curte
Diana Speretoiu, reporter Observator: "Aţi improvizat ceva acolo... şi dacă păşiţi acum?"
Femeie: "Dacă păşesc, trebuie să mă ţin ca să mă ridic. Pe mine, cum am bătut nămoalele atâţia ani, nu mă prea interesează că e strâmb, că e ridicat, că e nu ştiu cum, dar măcar în dreptul porţii unde intru... Asta este problema."
Bărbat: "Nu e greşeală mare. Credeţi că nu se circulă dacă e puţin bombat acolo sau curbată puţin. Merge şi-aşa!"
Bărbat: "Acuma nu suntem pe circuit, ca să fie totul perfect şi să fie totul drept. Acuma suntem şi ne adaptăm situaţiei. Aşa a fost proiectul, puţin cu valuri."
Lucrările costă şase milioane de lei
Lucrările sunt făcute din fonduri europene, aşa că autorităţile s-au adaptat din mers ca să nu piardă finanţarea de şase milioane de lei. Dacă nu termină drumul până la finalul anului, primăria trebuie să dea banii înapoi.
Cosmin Morega, primar Motru: "Am avut 300 de îndreptări cadastrale."
Diana Speretoiu, reporter Observator: "Se mai poate îndrepta ceva aici?"
Cosmin Morega, primar Motru: "Aici nu. N-a cedat nimeni o palmă. Am căutat variante. Şi eu mi-aş fi dorit să fie drept, constructorul şi-ar fi dorit să fie aţă. Mult mai uşor să lucrezi, nu să faci curbe şi coturi să aduci lucrarea la bun sfârşit."
Singura soluţie a primăriei ar fi fost să conteste în instanţă titlurile de proprietate ale oamenilor din zonă. Însă procesele sunt de durată şi nici nu ar fi avut garanţia unui verdict favorabil. Aşa că lucrările se desfăşoară oricum. Strada încă nu e deschisă circulaţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰