Cum facem să citim mai mult, dar și ce cărți trebuie să alegem

De Redactia Observator.
Publicat: 13.11.2019, 14:06.
Actualizat: 13.11.2019, 15:26

Ştim că există Ziua Internaţională a Cărţii sau Ziua Internaţională a Cititului, ce aţi spune însă ca şi cititorul să fie cumva celebrat, printr-o zi doar a lui? Scriitoarea Liviana Tane a venit cu această idee, într-o Românie care, din păcate, nu prea se mai îndreaptă spre lectură.

Ştim că există Ziua Internaţională a Cărţii sau Ziua Internaţională a Cititului, ce aţi spune însă ca şi cititorul să fie cumva celebrat, printr-o zi doar a lui? Scriitoarea Liviana Tane a venit cu această idee, într-o Românie care, din păcate, nu prea se mai îndreaptă spre lectură.

Teoretic, 2019 este anul cărţii în ţara noastră şi ar trebui să fie o invitaţie la citit pentru noi toţi. O invitaţie, pe care doar foarte puţini români o onoarează.

13 la sută din populaţie îşi face timp să citească două cărţi pe lună, în vreme ce doar 12 la sută dintre români citesc două cărţi pe săptămână. Suntem, practic, codaşii Uniunii Europene şi la acest capitol.

Ca să vă faceţi o idee, cheltuim cam 3 euro, pe an în această direcţie, deci cam 16 lei pe an în această direcţie, în vreme ce ungurii, peste 58 de lei.

Dăm, de multe ori, vina pe lipsa de timp pentru lipsa de lectură. Nu este însă şi cazul Livianei Tane, care şi-a transformat pasiunea pentru cărţi în carieră, şi cariera în business.

Citeşte anual 100 de cărţi. Şi ne demonstrează că rutina nu e neapărat un lucru rău. Cum să facem să nu lăsăm cartea din mâna atât de des?

Liviana Tate: Este un truc care se bazează pe numărul zilelor din lună, în fiecare zi citeşti un număr de pagini egal cu numărul acelei zile din luna în care eşti, până la finalul lunii se adună peste 400 de pagini. Dacă pe 1 citeşti o pagină, pe doi, două pagini, pe 3 citeşti 3 pagini şi tot aşa, până pe 31, cel mai mare număr de pagini pe care ar trebui să îl citeşti este de 31.

Partea frumoasă este că povestea s-ar putea să ne captiveze atât de mult, încât să vrem să rămânem şi mai mult în lumea ei.

Liviana Tate: De cele mai multe ori alegem cărţile pe care le citesc cei din jurul nostru, şi ni le recomandă la rândul lor, dar sfatul meu e să citim orice, chiar şi lucrurile care nu ne plac, de ce, pentru că avem termen de comparaţie, nu ştii că ceva e bun, până nu ştii că ceva e prost. Să alegi un anumit interval al zilei pe care să îl dedici exclusiv cititului. Nu mai mult de 15 minute, un interval in care ştii că nu te deranjează nimeni.

O provocare, mai ales pentru cei mai tineri cititori. Deşi statisticile arată că şcolarii şi preşcolarii sunt cei mai mari consumatori de carte din ţară, totuşi nu trebuie să uităm că atenţia la vârste fragede se poate pierde la fel de uşor. cum poate fi câştigată.

Liviana Tate: Fiul meu mă vede tot timpul citind. Am cătutat un mijloc prin care să îl fac să se apropie mai mult de cărţi, m-am gândit să îi fac şi puţină educaţie financiară şi am început să îl plătesc, 10 bani de pagină, la numărul de pagini citite strângea o anumită sumă cu care făcea tot ce voia el.

Scopul scuză mijloacele iar ţinta a fost atinsă. Ideea de lectură l-a prins numaidecât pe David. Cu banii strânşi, îşi cumpără acum. şi mai multe cărţi. Cât despre mama lui. a făcut următorul pas. Liviana Tane vrea acum să bifeze o zi importantă în calendar.

Liviana Tate: 13 iunie ne dorim să devină Ziua Naţională a Cititorului. În povestea asta cu cărţile, uităm tot timpul că mai există un actor. Suntem tot timpul interesaţi de scriitor, de editură, de târgurile de carte, uităm că toate lucrurile astea au în spate un om care cumpără cartea şi alege să o citească. El a cititorul, îi trebuie o zi naţională.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.