Cum faci față celui mai mare post din an, cel al Paștelui
Începe cel mai greu post din an pentru creştinii ortodocşi. Până pe 19 aprilie, când sărbătorim Învierea Domnului, vom avea doar două dezlegări la peşte.
- Postul are două dezlegări la pește.
- Se va încheia pe 19 aprilie.
Începe cel mai greu post din an pentru creştinii ortodocşi. Până pe 19 aprilie, când sărbătorim Învierea Domnului, vom avea doar două dezlegări la peşte. Cu toate astea, nutriţioniştii spun că trecerea de la carne şi lactate la fructe, legume şi cereale poate veni cu multe beneficii pentru organism. Desigur, dacă alimentele sunt corect combinate.
În următoarele săptămâni, restricţiile alimentare nu vor fi resimţite de cei care ţin post dacă păstrează un echilibru între principalele mese ale zilei, spun nutriţioniştii.
La prânz, o gustare potrivită poate fi un baton de cereale. Iar seara, într-o salată puteţi adăuga boabe de fasole. Sunt o sursă bună de proteine.
În pieţe şi târguri, de exemplu, producătorii s-au pregătit deja cu mâncăruri de post. Zacusca se vinde cel mai bine.
În funcţie de sortiment, un borcan costă între 15 şi 18 lei. Dulceaţa se vinde cu 15-20 de lei. La mare căutare sunt şi urzicile, spanacul sau fasolea boabe.
De altfel, alături de mazăre, soia, năut, hrişcă şi ciuperci, sunt printre alimentele pe care medicii ne recomandă să le consumăm la cel puţin două mese în zilele de post.
Şi oferta de dulciuri e bogată.
Tradiţia spune că, înainte de Postul Paştelui, se organizează o mare petrecere, pentru că în cele 40 de zile de rugăciune, oamenii nu se mai ating de dulce şi nu ascultă muzică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰