Antena Meniu Search
x

Cum faci față celui mai mare post din an, cel al Paștelui

Începe cel mai greu post din an pentru creştinii ortodocşi. Până pe 19 aprilie, când sărbătorim Învierea Domnului, vom avea doar două dezlegări la peşte.

De Redactia Observator la 02.03.2020, 00:58
Vezi și
  • Postul are două dezlegări la pește.
  • Se va încheia pe 19 aprilie.

Începe cel mai greu post din an pentru creştinii ortodocşi. Până pe 19 aprilie, când sărbătorim Învierea Domnului, vom avea doar două dezlegări la peşte. Cu toate astea, nutriţioniştii spun că trecerea de la carne şi lactate la fructe, legume şi cereale poate veni cu multe beneficii pentru organism. Desigur, dacă alimentele sunt corect combinate.

În următoarele săptămâni, restricţiile alimentare nu vor fi resimţite de cei care ţin post dacă păstrează un echilibru între principalele mese ale zilei, spun nutriţioniştii.

ȘERBAN DAMIAN, medic nutriționist: Spre exemplu, dimineaţa putem să consumăm cereale cu lapte de soia sau lapte de migdale. Sau pâine integrală cu magiun şi cu lapte vegetal. Apoi putem să avem o gustare formată dintr-un fruct. La masa de prânz- dacă preferăm două feluri atunci putem să mâncăm orice supă de legume şi un fel doi - o mâncare gătită din fasole sau din mazăre.

La prânz, o gustare potrivită poate fi un baton de cereale. Iar seara, într-o salată puteţi adăuga boabe de fasole. Sunt o sursă bună de proteine.

ȘERBAN DAMIAN, medic nutriționist: E bine să avem în vedere dezlegările şi să consumăm peşte ca să ne mai aducem în perioada respectivă şi nişte proteină de origine animală permisă în perioada de post.

În pieţe şi târguri, de exemplu, producătorii s-au pregătit deja cu mâncăruri de post. Zacusca se vinde cel mai bine.

CORNEL ENACHE, producător: De vinete, de ghebe, gălbiori, peşte, fasole, ţelină. Normale, picante. Toate făcute în casă. Toate făcute de soţia mea, în casă.

În funcţie de sortiment, un borcan costă între 15 şi 18 lei. Dulceaţa se vinde cu 15-20 de lei. La mare căutare sunt şi urzicile, spanacul sau fasolea boabe.

De altfel, alături de mazăre, soia, năut, hrişcă şi ciuperci, sunt printre alimentele pe care medicii ne recomandă să le consumăm la cel puţin două mese în zilele de post.

Şi oferta de dulciuri e bogată.

DANIEL CUC, producător: Toate sunt produse de post, sunt făcute cu miere, sunt ornate manual. Toate sunt făcute artizanal.

Tradiţia spune că, înainte de Postul Paştelui, se organizează o mare petrecere, pentru că în cele 40 de zile de rugăciune, oamenii nu se mai ating de dulce şi nu ascultă muzică.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Cum faci față celui mai mare post din an, cel al Paștelui