Cum iti poate pune metroul viata in pericol
Circulatia cu metroul poate fi mai periculoasa decat iti inchipui. De ce? In special din cauza prezentei particulelor mici de praf din aerul subteran, particule ce sunt bogate in metale precum fierul si cuprul
In urma unui studiu realizat in una dintre statiile de metrou din Europa, expertii britanici au ajuns la concluzia ca particulele de praf pot patrunde in organism, inclusiv in plamani, ficat si creier.
Se pare ca praful genereaza molecule reactive, avand un rol fundamental in crearea unui efect toxic. In plus, riscul de expunere creste pe masura scaderii dimensiunii particulelor.
Particulele mari de praf sunt retinute, in mod normal, in mucusul de pe trahee, in timp ce particulele mici pot patrunde in zone mai profunde ale plamanilor, in bronhii si in alveole, unde se produce oxigenarea sangelui si eliminarea dioxidului de carbon.
Totodata, oamenii de stiinta au demonstrat ca particulele mici de praf pot trece de bariera carilor respiratorii si patrunde in tesuturile de baza, afectand circulatia sangelui, ceea ce dovedeste existenta unor pericole pentru sistemul cardiovascular, ficat, rinichi si creier.
"Nivelul ridicat al activitatii mecanice pe caile ferate subterane, impreuna cu temperatura foarte mare, joaca un rol cheie in generarea prafului bogat in metale", spune conducatorul echipei de cercetatori Matt Loxham.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰