Antena Meniu Search
x

Cum să-ți ajuți copilul să devină independent

Copiii înțeleg rar conceptul de a face lucruri singuri și de a fi responsabili pentru acțiunile lor.

de Redactia Observator

la 09.07.2020, 17:39

Cum să-ți ajuți copilul să devină independent - Shutterstock

Piesele de lego pot rămâne multă vreme aruncate prin cameră fără să aibă nici cea mai mică intenție de a le strânge și pot merge tot drumul de acasă până la școală fără să fie deranjați că au șiretul de la pantof dezlegat. Acestea sunt lucruri mărunte care pot arăta dacă un copil este independent sau nu, însă sunt și situații mai importante în care poți observa cât de responsabil este cel mic, precum a sta singur acasă, a plăti singur pentru jucăriile cumpărate sau a face ordine în casă fără să i se impună. Însă, independența copiilor nu se obține peste noapte. Cei mici trebuie îndrumați în direcția potrivită și lăsați să descopere singuri ce înseamnă să fii independent.

Încurajează-l să ia decizii singur

Stima de sine se dezvoltă de la o vârstă fragedă și devine mai puternică pe măsură ce copilul începe să aibă încredere în el însuși și să ia propriile decizii. Este important să îl încurajezi pe cel mic să fie independent și să hotărască singur pentru el. Chiar dacă la început e vorba de culoarea camerei lui sau de felul în care se îmbracă, aceste decizii pe care trebuie să le ia în nume propriu îl vor ajuta să devină mai sigur în forțele sale.

Pregătește-l să rămână singur acasă

Cu toate că a lăsa copilul singur acasă nu este prima opțiune a părinților, în anumite circumstanțe această situație este inevitabilă. Fie că îl lași doar câteva minute, cât te duci până la magazinul din colț să faci cumpărături rapide, fie că trebuie să stea nesupravegheat cât timp ești la serviciu, copilul trebuie să fie pregătit înainte de a rămâne singur acasă.

În primul rând, copilul trebuie să fie suficient de matur înainte de a fi lăsat singur acasă. Asta înseamnă să fie capabil să urmeze regulile și instrucțiunile pe care i le dai, în special cele privind siguranța la domiciliu. Totodată, el trebuie să își poată spune numele complet și adresa, în cazul în care trebuie să ceară ajutor.

Înainte de a lua decizia de a-l lăsa singur acasă, trebuie să te asiguri că este capabil să îndeplinească mici sarcini, precum a-și încălzi mâncarea singur, a se spăla pe mâini, a-și face temele. Pentru a verifica dacă este suficient de pregătit pentru o astfel de responsabilitate, este indicat să faci un test înainte. Lasă-l singur pentru o perioadă scurtă de timp și urmărește-i cu atenție activitatea. Poți folosi camere spion, pe care să le ascunzi în diferite obiecte (boxe, cuiere, rame foto), astfel încât să îți faci o idee despre comportamentul copilului când nu ești lângă el.

Oferă-i responsabilități cărora să le poată face față

Copiii sunt cu capul în nori și, de multe ori, nu sunt atenți la ce se întâmplă în jur. De aceea, este important să le stârnești curiozitatea și să faci din fiecare responsabilitate o sarcină amuzantă. Învață-l așadar cum să folosească aspiratorul, astfel încât să aibă mereu o cameră curată, cum să facă o listă de cumpărături și să facă achiziții responsabile, cum să se lege la șireturi și cum să își pregătească bagajul pentru vacanță. Fiecare dintre aceste lucruri mărunte reprezintă un pas înainte spre a-și câștiga independența.

Copiii vor eșua, vor face greșeli și chiar le vor repeta în ciuda avertismentelor primite, însă este important să își dezvolte încrederea în sine, de aceea încurajările sunt recomandate și reproșurile trebuie evitate.

Astăzi, copiii sunt mici, însă nu va trece mult timp până să devină adolescenți, apoi adulți responsabili. Dacă vor învăța din timp câteva abilități esențiale, vor fi mai bine pregătiți de a face față provocărilor vieții mature.

Sursă foto: Natalia Lebedinskaia/ Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Cum să-ți ajuți copilul să devină independent