Cursuri de oierit pentru turiști, la un muzeu din Sibiu
În timp ce mulţi renunţă complet la tradiţii în favoarea gadgeturilor moderne şi a echipamentului de ultimă generaţie, meşteşugarii - al căror număr scade de la an la an - se străduiesc să le menţină vii!
În timp ce mulţi renunţă complet la tradiţii în favoarea gadgeturilor moderne şi a echipamentului de ultimă generaţie, meşteşugarii - al căror număr scade de la an la an - se străduiesc să le menţină vii! Şi nu au cum să facă asta, decât transmiţând secretele meseriile celor dornici să le înveţe. Aşa se face că, la un muzeu din Sibiu, cine-a vrut a învăţat tainele oieritului.
Pare că suntem într-un sat de munte din Marginimea Sibiului, ţinut în care trecerea anilor nu şi-a pus amprenta pe obiceiuri. Chiar oamenii locului au avut grijă ca tradiţiile de odinioară să supravieţuiască. Şi au venit, să-şi ducă mai departe felul, la Muzeul Astra din Sibiu.
Este prima parte procesului care transformă lâna într-un fir subţire. După ce e spălată şi curăţată, urmează scărmănatul. Abia apoi, lână ajunge în caier.
Tradiţia se repetă la stână în fiecare sfârşit de primăvară, iar la muzeu a fost pusă. "în scenă" într-un atelier pentru turişti.
Alături, musafirii au putut învăţa direct de lângă cazan şi cum se face ţuica.
Reprezentanţii muzeului vor ca pe viitor să mai organizeze şi alte ateliere tematice cu meşteşuguri aflate pe cale de dispariţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰